изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:17 EET
Новият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова: Дадох 20 000 евро на Недялко Йорданов за едно стихотворение    
Новини
Това са мои лични пари от международна награда. Новият здравен министър има щастлив брак с шефа на хемодиализата в болница “Царица Йоанна” – нефролога доц. д-р Стефан Кривошиев.


В интервю преди години Анна-Мария Борисова разказва как родителите й не са били лекари и искали да учи право или икономика. Тя обаче сама избрала медицината. Била първа в списъка на приетите в Медицинския университет в София. Нейни приятели споделят, че обича да слуша класическа музика и да шофира – така релаксирала.

Хората, с които работи от години, я определят като амбициозен, интелигентен, борбен човек и перфектен специалист в своята област. “Тя каквото хване, докарва го докрай! Не се спира пред трудностите”, хвали я доскорошната й шефка проф. Сабина Захариева, директор на ендокринологията в София.

Много по-скептично е мнението на лекари от други болници и специалности. “Проф. Анна-Мария Борисова не е познато лице, много колеги не са чували за нея”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

“Борисова е много кадърен, оправен и абсолютно организиран човек. Не е далавераджийка! За разлика от министъра в оставка, дето му светкат очите. Много е точна!”, контрират нейни съседи. Оказва се, че професорката е била

касиерка на входа

и е ходила упорито от врата на врата, за да събере необходимите средства за ремонт на гаражите и асфалтиране на пътеката пред блока. “Да знаете, че Борисова е голямо попадение!” – единодушни са комшиите.

Още на първата си пресконференция, след като бе обявена за здравен министър, ендокриноложката проф. Анна-Мария Борисова показа на журналистите, че е човек с нетрадиционно мислене. Тя хвърли в смут гилдията, като се представи по крайно необичаен начин – изрецитира с чувство една детска песничка, която самата тя е финансирала с 20 000 евро. Текстът е бил поръчан на Недялко Йорданов, а музиката е на Развигор Попов. И докато репортерите се чудеха откъде е взела толкова много пари, за да ги даде за песничка, тя обясни: “Това беше първата ми международна награда за програмата “Да израснем със здрави кости”.

На същата пресконференция професорката веднага побърза да потвърди думите на своя съименник – премиера Бойко Борисов, че “има труден характер и е трудно комуникативна”. Тя отказа да отговаря на многобройните журналистически въпроси с думите: “Ще ми позволите аз да реша сценария на пресконференцията.” След което все пак се представи като лекар, професор, с два доктората, две специалности, владеене на два чужди езика, със съпруг и син, завършил медицина в най-големия френски университет и останал там на работа.

“Аз съм на върха на кариерата си,

обичана съм от пациентите и съм търсена като лекар. Питате се какво правя тук? Трябваше ми известно време, за да си помисля струва ли си. Взех бързо моето решение, защото съм твърд човек. И реших: отстрани погледнато, лесно се критикува. Ами ако все пак се опитам? Ако все пак успея? Познавам себе си, знам, че ще вложа много.

Не съм тръгнала с голяма кошница,


но ще се радвам и малка кошничка да напълня”, откровеничи професорката.
След много кандърми кандидат-здравният министър все пак сподели, че реформата трябва да се прави “така, че болният да е добре”. “Лично мен ме е срам да произнасям думата здравна реформа вече, тъй като голяма част от моя стаж премина в здравна реформа в кавички, защото тя изобщо не се е състоявала”, с ирония сподели тя. После, след като огледа журналистите в Гранитната зала на Министерския съвет, заяви: “Всяка пета жена тук има остеопороза!” Последвалото признание “много обичам костната патология” не изненада никого от присъстващите.

“Аз моята къщичка съм я подредила и двора съм си помела.

Трябва да помогнем и другите да си пометат. Трябват ни ред и дисциплина. Това на българина не му харесва, защото той е волна птица, обича да живее свободно. Това не значи диктатура”, с мила полуусмивка увери министърката. Минута по-късно отсече: “Смятам, че първата ни среща може да приключи” и напусна официалната си пресконференция.

По-паметливите журналисти, които от години следят здравния ресор, веднага си спомниха, че са виждали проф. Борисова предимно на семинари и конференции, финансирани от фармацевтични фирми, които

лобират държавата да плаща повече за определени лекарства

Така например предложената от кабинета за здравен министър докторка е участвала през 2006 г. на пресконференция, представяща препарата на фирма “Ла Рош” “Бонвива” за остеопороза. Скоро след това същата компания и Българската лига за профилактика на остеопорозата, чийто шеф е проф. Борисова, организират семинар на тема “Остеопороза и здравословно хранене”. Тя е инициатор и главно действащо лице в кампаниите за мерене на риска от остеопороза с портативни апарати в страната. Проектите отново са богато финансирани от държавни програми и фирми.

Млечна песничка

Здрави ръчички
и здрави крачета,
здрави и силни сърца.
Здрави момичета,
здрави момчета,
здрави и силни деца!

Който пие всяка сутрин
8 литра мляко
с 15 портокала,
20 кисели млека.
А на обед и вечеря -
100 банана, 200 круши,
300 чушки и домати -
ще порасне ей така!
Аууу!

Той дете ще бъде яко,
зная аз добре,
че всяко мляко
има скрита тайна сила -
да помага да растеш!
Плодове и зеленчуци
правят мускулите буци,
затова ти препоръчвам
много ти да ги ядеш!

Тъй ще можеш
да надвиеш
Великана с боздугана,
с Пипи Дългото чорапче
ти ще се сприятелиш!
Всяка Шапчица червена,
всички палави козлета
можеш от Вълка опасен
лесно ти, бързо ти,
храбро ти
да ги спасиш!

Здрави ръчички
и здрави крачета,
здрави и силни сърца...
Здрави момичета, здрави момчета,
здрави и силни деца!
Твой приятел
става всеки -
принцът малък, Буратино,
три Снежанки, сто джуджета,
Питър Пан и Мечо Пух!

Повторете
таз рецепта,
хайде всички
да запеем...
Ама какво
ви става днес?!
Вие май не сте
закусвали, а?!
По-високо, че не чух!

Текст: Недялко Йорданов
Музика: Развигор Попов
Изпълняват Мими Иванова, Богдан Томов и "Пим Пам"

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Новият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова: Дадох 20 000 евро на Недялко Йорданов за едно стихотворение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди