изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:15 EEST
Облакът се върна    
Новини   Редица летища в южната и северната част на Швеция, както и в югозападните райони на Норвегия остават затворени заради върналия се облак от вулканична пепел от Исландия.

Това съобщиха властите, контролиращи гражданската авиация, цитирани от Франс прес. Дания обяви, че цялото й въздушно пространство отново е свободно, след като отмени всички ограничения, допълва АФП, цитирайки Навиеър, организацията за контрол на въздушния трафик.

Концентрацията на вулканична пепел се е повишила отново и това е причината въздушното пространство в южните и северните райони на Швеция, както и в югозападните области на Норвегия отново да бъде затворено за полети, съобщи британският телевизионен канал Скай нюз, цитиран от БТА. Затворени са летищата в Малмьо и Гьотеборг, в Хелсингборг, Енгелхолм, Йончепинг, Йостерсунд, Сундсвал, Херносанд и Умео. Летищата в Стокхолм започнаха работа през втората половина на вчерашния ден.

В същото време дейността на парижкото летище "Роаси - Шарл де Гол" се нормализира след редица дни на парализа. Има само малки нарушения при полетите за Великобритания, допълни източник от ръководството на летището без да може да уточни причините за тези нарушения.Парижките летища "Роаси - Шарл де Гол" и "Орли" поемат 60 на сто от френския въздушен трафик.

В България не се е утаил прах за периода, в който вулканичният облак е бил над северната граница на страната или над Северна България. Това коментира Валери Серафимов - експерт от Изпълнителната агенция за околна среда. По думите му в този период климатичните условия са били благоприятни - силен вятър и дъжд и концентрацията на прахови частици за периода е била 2-3 пъти под нормата. Рядко сме регистрирали такава концентрация през зимния период, добави Серафимов.

Вулканът, намиращ се под ледника Ейяфятлайокутл в Исландия, изригна преди седмица. Това предизвика изхвърлянето в атмосферата на огромен облак от вулканична пепел, което доведе до затварянето на въздушното пространство над редица страни в Северна и Западна Европа. ДИР.БГ
 


Сходни връзки

Облакът се върна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди