изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:56 EET
СТЪПКА КЪМ УЗАКОНЯВАНЕ НА РИБАРСКИТЕ СЕЛИЩА    
СпортВ Шабла се състоя работна среща, инициирана от областния управител Желязко Желязков и градоначалникът Красимир Кръстев, съобщават от кметството

Целта й бе да се потърси начин за създаването на траен градоустройствен статут на рибарските селища в община Шабла.

В срещата участваха инж. Галин Баев, директор на Регионалната дирекция “Национален строителен контрол” /РДНСК/- Варна, Североизточен район, Таня Василева, началник сектор “Национален строителен контрол”- Добрич, Североизточен район и главният архитект на община Шабла, Татяна Нейкова.

Инж. Баев увери, че общината ще получи разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството / МРРБ / за узаконяване терените на рибарските селища, които в момента са публична държавна собственост и пребиваването на рибарите там е незаконно.
Областният управител обясни, че проблемът с узаконяването на рибарските селища не е от вчера. След проведената среща между областните управители на Добрич, Варна и Бургас, на инициираната среща се провери на място състоянието на рибарските селища, 90 % от които са незаконни. Като следваща стъпка след узаконяването на местата за лодкостоянки, той посочи кандидатстването на Общината за европейско финансиране.

Стана ясно, че вече са определени местата /общински терени/ където могат да се преместят рибарските селища, но трябва да се намери формата за преминаването през терените държавна собственост /пясък, плаж/ до морето.

Желязко Желязков допълни, че той като управител на област Добрич ще съдейства пред съответното министерство за намерението на община Шабла - създаването на по- добри условия за поминък на хората.
Кметът на общината, Красимир Кръстев изслуша внимателно отговорите на гостите и благодари персонално на всички за съдействието, което общината получава.

Като бъдеща задача кметът на общината определи превръщането на лодкостоянките в Дуранкулак и Шабла в товарни пристанища с прилежащата към тях инфраструктура. Това ще даде както права, така и задължения на рибарите, което е предпоставка за устойчивото развитие на бранша.

Очакванията на общинското ръководство са след всяка поредна среща да се доближаваме до качествено решаване на проблемите на рибарите, каза в заключение Красимир Кръстев.

 


Сходни връзки

СТЪПКА КЪМ УЗАКОНЯВАНЕ НА РИБАРСКИТЕ СЕЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди