изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:04 EEST
Първанов блокира генералски назначения    
Новини
Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов върна предложенията за висши назначения в армията.


Това стана ясно след извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана. Според военния министър Аню Ангелов списъкът с 21 предложения е върнат, защото Съветът по отбрана е отказал да повиши близък до Първанов човек. На въпрос за кого става дума, Ангелов посъветва журналистите да се обърнат към президентската администрация, съобщи БТА. Министърът допълни, че разговорът с президента е бил устен и се съгласи, ако е водена стенограма, да бъде публикувана.

Депутати коментираха, че става въпрос за контраадмирал Николай Николов, съветник на Първанов по военната сигурност. Държавният глава е предлoжил той да бъде повишен от контраадмирал на вицеадмирал, съобщи Медиапул. Запознати коментираха обаче, че повишаването в длъжност на представител на президентската администрация е подготовка за назначаването му на висша длъжност във въоръжените сили.

Министърът добави, че е върнат втори вариант на предложения. Преди седмица той  изпратил друг вариант на президента, който е бил обсъден в Съвета по отбрана и е бил подкрепен единодушно. Аню Ангелов добави, че е разговарял с президента, който имал предложения. Министърът се съгласил с голяма част от предложенията и те са били преработени.

Ангелов посочи, че е било поискано един офицер извън състава на въоръжените сили да бъде повишен в следващо генералско звание. Министърът отбелязал мотиви против това предложение. То е било обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбрана повторно - 9 членове са били против приемането на предложението, а двама са го подкрепили.

По тази причина министърът не е включил и във втория вариант предложението на президента. Това е единственият момент, по който не сме постигнали съгласие, заяви Ангелов в отговор на въпрос. Предложенията са свързани с 21 указа, от тях - за петима нови генерали. Последното заседание на правителството преди 6 май е на 28 април и затова искам колкото може по-бързо да получа съгласие или несъгласие, заяви министърът. Ако има несъгласие, това означава, че производство в нови звания и длъжности на 6 май няма да има, коментира той.

Депутатът Ангел Найденов от Коалиция за България смята, че комисията е била употребена и излизането със становище за предложенията на министъра е процедурно недопустимо и правно необосновано. В случая становище на комисията е продукт на политическа целесъобразност, а не на професионална преценка на качествата и на предложенията, направени от страна на министъра, заяви Найденов. Той допълни, че по конституция не е функция на комисията да приема становище "за" или "против" предложенията.

От президентството потвърдиха, че са върнали предложенията за повишения в звания, назначения и освобождаване от длъжност на офицери от армията. Процедурата по съгласуване продължава, заявиха от прессекретариата на държавния глава.
dir.bg

 


Сходни връзки

Първанов блокира генералски назначения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди