изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:07 EEST
20 УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА    
Здраве20 бързи известия за ухапани от кърлежи са постъпили от началото на годината до момента, съобщиха от здравната инспекция.


Случаите са в общините Каварна, Балчик, Шабла, Тервел и Добрич. Няма регистрирани заболявания от кърлежопреносими инфекции - лаймска болест и марсилска треска.
Сезонът на кърлежите тепърва започва, съобщават от РИОКОЗ. Специалистите обясняват, че риск от ухапване има както при излети извън населените места, така и при разходки в паркове, градинки пред блокове, дворове и квартали - навсякъде, където има необезпаразитени кучета и селскостопански животни. От здравната инспекция са изпратени предписания до всички кметове на общини и управителя на ВиК - за извършване на профилактични, дезакаризационни и дератизационни мерки. Те включват окосяване и почистване на тревните площи в населените и извън населените места, обработването им два пъти годишно с инсектицид, провеждане на пролетна и есенна дератизация на канализационната система. Дезакаризациятя трябва да се извършва от фирми, регистрирани в МЗ и контролирани от РИОКОЗ, с препарати, одобрени от здравното министерство. Третираните терени трябва да се маркират с табели, сочещи вида на препарата, карантинния период, фирмата- изпълнител и телефон. Преди обработките общинските администрации трябва да уведомят РИОКОЗ за предстоящите мероприятия, а впоследствие да представят протоколи от фирмите-изпълнители и информация за използвания препарат.
Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено и затова често остава незабелязано, обясняват от РИОКОЗ. От там съветват гражданите да отбягват места с гъста растителност и при необходимост да използват репеленти и подходящо облекло. След пребиваване в тревисти местности трябва да се направи оглед на цялото тяло. Отстраняването на впитите кърлежи трябва да става своевременно от специалист.    Сред всяко извеждане на разходка на домашните любимци трябва да се извършва щателен преглед. Обезпаразитяването на селскостопанските животни трябва да се извършва от ветеринарно-медицинските специалисти в общините. НДТ
 


Сходни връзки

20 УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
20 УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
Автор: Anonymous да 2010-04-27 @ 05:55 EEST

 Кърлежа не е куче и не хапе а смуче. Само Хапльо журналист може да се изразява така

 

20 УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
Автор: Anonymous да 2010-04-27 @ 09:04 EEST

Умнико, да си чул българин да каже "осмукан от кърлеж" или лекар да напише "20 души са смукани от кърлеж"?

20 УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
Автор: Anonymous да 2010-04-27 @ 09:29 EEST

@Номер 1: Има се предвид асоцияция с ухапване на комар. Технически и комара не хапе, но в приетия език е прието да се казва "ухапа ме комар". При това не се посочва нито дали комара е женски, нито дали има зъби, нито дали жилцето му е дезинфектирано... :-)))

@Номер2: Лекарите не пишат "осмукан от кърлеж", защото такава клинична пътека няма по здравна каса... ;-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди