изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:38 EET
Ефективни наказания получиха трима добричлии за фалшифициране на доларови банкноти    
Ред и сигурност Добричкият окръжен съд  одобри постигнатото между трима обвиняеми за изготвяне на неистински парични знаци – около 14 хил.USD в копюри по 20 и 50 долара, и Окръжната прокуратура споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. Иван К. Г. на 57 г. получи наказание от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим. Димитър Щ. К. на 51 г. е наказан с 1 година 4 месеца и 11 дни лишаване от свобода при строг затворнически режим. За Георги Н. Др. на 52 г., е постановено наказание 1 година 2 месеца и 12 дни лишаване от свобода при строг затворнически режим.

Със споразумението с прокуратурата са определени на тримата наказания в размера на задържането им под стража по време на съдебното следствие.

Днес Иван Г., Димитър К. и Георги Др. се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения. Те заявиха пред съда, че разбират последствията на споразумението с прокуратурата на влязла в сила присъда и доброволно са го подписали.

По делото е установено, че през юни 1988 г. тримата решили да изработват фалшиви доларови банкноти, като Георги Др. щял да ги пласира. Иван Г. и Димитър К. закупили 200 USD и ги обърнали в банкноти от по 5 USD и една от 50 USD. Започнали дейността в дома на Димитър К. във Варна, като намерението им било да отпечатат чрез клише номинална стойност от 50 долара върху заличената стойност от 5 долара на оригинална банкнота. Впоследствие решили да изработват изцяло фалшиви доларови банкноти и успели да направят клишета за 50 и 20 доларови банкноти. Първоначално изработили  около 2 800 фалшиви копюри от по 50 долара и ги пласирали чрез Георги Др. Втората серия от около 5000 фалшиви долара в банкноти по 20 и 50 долара не успели да реализират. През юли 1988 г. прехвърлили дейността си в с. Кардам, община Ген. Тошево. Там тримата отпечатали още около 3500 – 4000 фалшиви долара в двата вида копюри. За целия период те са изработили фалшификати на стойност около 14 хил. долара. По-голяма част от тях били продадени в Добрич, Варна, Русе и други населени места на територията на страната чрез различни лица. Отношенията между Иван Г. и Димитър К обаче се влошили. Иван Г. взел от известния на двамата тайник клишетата и 1000 фалшиви долара, които унищожил. На 02.12.1988 г. Димитър К. бил задържан от полицията. След това Иван Г. унищожил и последните намиращи се у него 450 фалшиви долара.

В хода на досъдебното производство са били намерени и иззети клишета, фотографски валяци, доларови банкноти и други вещи, послужили за изработването на фалшивите банкноти. Тримата обвиняеми са се признали за виновни при първоначалното разследване. В разследване, проведено през 2008 и 2009 г. Иван Г. не се е признал за виновен.                                                          

Обвинителният акт срещу тримата е внесен в Добричкия окръжен съд на 14.05.2009 г. Делото е отлагано три пъти поради неявяване на подсъдим, адвокати и свидетели и поради непостигнато разбирателство между подсъдимите и държавното обвинение за сключване на споразумение за решаване на делото в досъдебното производство.

Днес подсъдимите отново поискаха съдът да им предостави възможност да постигнат споразумение с прокуратурата.

Добричкият окръжен съд прецени, че предложеното от представителя на държавното обвинение споразумение не противоречи на закона и морала, одобри го и прекрати наказателното производство срещу тримата.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.

Иван Г. има средно образование, живее във Виена, работи като търговец, не е семеен. Преди 1985 г. е осъждан пет пъти, включително за фалшифициране на банкноти.

Димитър К. има начално образование, работи в Германия като търговец, не е семеен. Осъждан е 4 пъти.

Георги Др. има основно образование, живее във Варна, строителен работник е, женен. Осъждан е 4 пъти до 1980 г.

 

26.04.2010 г.                                         Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Ефективни наказания получиха трима добричлии за фалшифициране на доларови банкноти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди