изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:07 EEST
Кивито - витаминозна бомба    
Здраве Кивито е растение родом от югоизточна Азиа. В края на 19 в. то било пренесено в Европа и се харесало на хората заради нежният вкус и красивият вид, който го прави подходящо за декорации. Първоначалното име на растението е актинидия. През 1904 г. то попада в Нова Зеландия, където непонятното име било сменено на "киви" по името на разпространените там птици киви на които то проличало по цвят. Сега този плод се отглежда не само в Нова Зеландия, но и в Калифорния, Франция и Израел.

Съществуват повече от 50 различни вида киви, но само някои от тях се отглеждат заради ядливите плодове. Сърцевината на плода е яркозелена, макар че селекционерите вече са отгледали и плодове с рубинено червен цвят.

Кивито е много богато на витамин С - един плод съдържа толкова, колкото 2 портокала. Този плод е богат източник на фитонутриенти, витамини и минерали.

  • Фитонутриентите, съдържащи се в кивито защитават ДНК. Кивито има способността да предпазва ДНК в ядрата на човешките клетки от свързаните с кислорода вреди. При проведено проучване с участието на 6 и 7- годишни деца, се установило, че колкото повече киви приемат те, толкова по-малка става вероятността да имат дихателни проблеми, включващи хрипове, накъсано дишане или нощно кашляне.
  • Антиоксидантите на кивито ни даряват с цялостна защита на организма ни. Кивито е изключителен източник на витамин С, който неутрализира свободните радикали, причиняващи вреди на клетките ни и водещ до проблеми като инфекциите или рака. Освен съдържащият се в него витамин С обаче този плод е добър източник и на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти дава на кивито способността да ни защитава от свободните радикали във всички посоки.
  • Фибрите контролират нивото на кръвната захар и се грижат за сърдечносъдовото ни здраве.
  • Благодарение на високото наличие на витамин С в кивито, ние придобиваме природна защита срещу астма.
  • Кивито ни предпазва от Макулна дегенерация (увреждане на зрението в следствие на възрастта). Винаги прибавяйте нарязано киви в зърнената си закуска, в млякото по време на обяд и в зелечуковите, или зелени салати на вечеря.
  • С приема на киви можете да се насладите на добро функциониране на сърдечносъдовата Ви система. Приемайки даже и по няколко резена киви на ден може значително да намали риска от съсирване на кръвта и да редуцира количеството мазнини в нея, помагайки по този начин за запазване на доброто сърдечносъдово функциониране.
Съхранение на Киви

Когато избирате кивито го задръжте между палеца и показалеца си и леко го натиснете. Ако то се поддаде нежно на натиска, значи е добре узряло и е сладко.

Кивито може да бъде оставено да доузрее за няколко дни, като го опаковате в хартиен плик заедно с ябълки, круши или банани. Узрелите плодове могат да бъдат съхранявани на стайна температура или в хладилника.

Кивито не трябва да бъде приемано много след като е нарязано, тъй като съдържа ензими, които биха го направили прекалено меко.

Кивитата са сред малкото храни, съдържащи оксилати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на тези плодове.

Хората с алергия към латекса често имат и проява на кръстосана алергия към някои хранителни продукти - авокадо, киви, банан и др. цитрусови плодове. Така че ако страдате от подобен вид алергия, внимавайте и с кивито!

Салата с киви и месо:

200 г. сварено месо посолете, поръсете с чер пипер и ситнонарязан пресен лук и чесън. Сложете в салатена чиния и намажете отгоре с майонеза. След това настържете 2 варени картофа, посолете ги и поръсете с чер пипер и отново намажете с майонеза. Следващият пласт е със ситно нарязано сварено яйце. Загладете повърхността на салатата с майонеза и украсете с кръгчета киви.

Рецепта за Шейк с киви и ягода:

Необходими продукти: 3 плода киви, 1 банан, 1 ч. ч. сок от ананас, 1/2 ч. ч. ягоди

Начин на приготвяне: Плодовете киви и бананът се обелват и нарязват. Поставят се заедно с останалите продукти в блендер и се смесват на висока скорост.

Киви Маргарита:

Съставки за коктейла Киви Маргарита

Сол за матиране
Натрошен лед
45 мл текила
30 мл „Коантро”
30 мл „Мидори“
30 мл лимонов сок
1-2 плода киви, обелени и нарязани

Приготвяне на Маргарита с киви

Матирайте със сол ръба на чаша със столче, като първо го намажете с резен лимон. Сложете лед, текила „Коантро“, „Мидори“, лимонов сок и плод от киви в миксер. Разбийте добре. Налейте Маргаритата в чаша със столче.

Украса на коктейла: Нанизани на коктейлна клечка резенчета плод от киви и изрязана звезда мента.

http://www.infobg.org/

 


Сходни връзки

Кивито - витаминозна бомба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди