изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:14 EEST
Първанов връща и закона за научните звания    
НовиниТвърде вероятно е да бъде наложено вето на Закона за развитието на академичния състав, заяви днес президентът Георги Първанов. Той се срещна с представители на сдруженията "Когито" и "ИРИОН" във връзка с тяхно писмо относно наскоро приетия Закон за развитието на академичния състав, предаде БТА



Първанов заяви, че е получил десетки становища, позиции и възражения от Софийския университет, БАН, Съюза на учените в България.
Трудно ми е да обобщя тези противоречиви мнения,  допълни той, цитиран от "Фокус. По думите му големият въпрос е в това доколко този закон отговаря на очакванията за кариерното развитие на младите учени и научния потенциал изобщо в България. Той посочи, че за него е важно да чуе мнението им.

„Аз самият имам доста бележки и доста сериозни възражения към текста, който като цяло съм склонен да приема, но изпреварвам да кажа, че твърде вероятно е да бъде наложено вето. Въпросът е дали то да е за цялостния закон, за духа, за философията му, или ако приемем заложените в него принципи, да се опитаме да усъвършенстваме текстовете”, заяви държавният глава.

Той подчерта, че законът се приема във време, в което дебатираме стратегия „Европа 2020”, в която Европа отделя ключово място на науката и образованието като фактор за развитието.

Според противниците на новоприетия закон промените ще доведат до безпрецедентно и катастрофално сваляне на качеството и до унищожаването на науката и висшето образование. Те не виждат в закона гаранции срещу свръхпроизводството на доктори, доценти и професори, в същото време прехвърля твърде много права на ректорите и ги превръща във феодали. Противниците на новия закон искат той да бъде изцяло преработен с участие на учени със световно признати постижения. 

Законът за развитие на академичния състав бе приет от парламента на 15 април. Тогава министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че той дава възможност на млади и талантливи хора за по-бърза научна кариера.
"В области като физика, химия, математика един човек на 23 години може да стане професор.  Процедурата по придобиване на научна длъжност е много трудна, не мисля, че ще има "бум" на професори", каза тогава Игнатов и уточни, че е автор на 80% от текстовете в новоприетия закон.  dir.bg
 


Сходни връзки

Първанов връща и закона за научните звания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди