изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:46 EEST
"Депутати ли сте, мърша ли сте" - българи от Босилеград се вдигнаха срещу Цачева    
Общество Българи от Западните покрайнини се събраха на протест пред Народното събрание, където внесоха декларация с исканията си. Поводът за протеста са скорошните изказвания на председателя на парламента Цецка Цачева за българска подкрепа на сръбско членство в ЕС.

Българите от Босилеград и Цариброд изпънаха плакати  "Депутати ли сте, мърша ли сте", "Мислете първо за Босилеград, после за Белград", "Ние сме хора, а не мост на сътрудничество", "Управници, Западните покрайнини не са разменна монета".

"Искаме да обърнем вниманието на българската общественост, че нямаме нищо против членството на Сърбия в ЕС, но не през нашия гръб и за наша сметка",  обясни председателят на Българския културно-информационен център в Босилеград Иван Николов, цитиран от БТА.
 
По думите му българите от Западните покрайнини достатъчно са жертвани в името на идеологически интереси.
"Членството на Сърбия в ЕС беше последният шанс проблемите им да бъдат поставени и в процеса на присъединяване да бъдат решени - да се осигурят по-достойни условия на живот, да се спре процесът на асимилация и емиграция", каза още Николов.

Той съжали, че поради липса на информация не са избрали точното време на протеста, който съвпада с визитата на премиера Бойко Борисов в Белград.
"Ще се радваме, ако премиерът постави нашия въпрос пред сръбските си колеги", добави Николов.

Хелзинкският комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия внесе на 22 април протестно писмо до Цецка Цачева, заради изразената пред председателя на сръбската Скупщина Славица Джукич Деянович "безрезервна подкрепа от името на българския парламент за приемането на Сърбия в ЕС".

"Предавайки основателното разочарование и дълбоко възмущение на българите в Западните покрайнини, правозащитната организация припомня на госпожа Цачева, че Република Сърбия все още не е изпълнила поетите ангажименти към международната общност, предавайки последните двама военнопрестъпници на Хагския трибунал. Освен това продължава да нарушава човешките и малцинствени права на нейна територия, за което най-очевидният пример е българското национално малцинство", пише в документа.

Към протестното писмо на организацията бяха приложени снимки, свързани с някогашните военни гробища. На Цачева беше подарена книгата за българското военното и духовно наследство в Западните покрайнини – “Взривената памет”, с пожелание "да защитава българските национални интереси”, съобщи БГНЕС.

 


Сходни връзки

"Депутати ли сте, мърша ли сте" - българи от Босилеград се вдигнаха срещу Цачева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди