изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:35 EET
СЛЕД 22 ГОДИНИ ОСЪДИХА ТРИМА ДОБРИЧЛИИ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ДОЛАРИ    
Ред и сигурност  Трима добричлии получиха ефективни присъди за фалшифициране на долари. Изготвили близо 14 хиляди USD в копюри по 20 и 50 долара фалшиви долари през 1988 г. Днес окръжните магистрати одобриха постигнатото между подсъдимите и прокуратура споразумение за решаване на делото в досъдебното производство.

57-годишният Иван Гелов отнесе 1 година и 3 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим. 51-годишният Димитър Костадинов получи наказание от 1 година, 4 месеца и 11 дни лишаване от свобода при строг затворнически режим, а 52-годишният Георги  Драганов отива зад решетките за 1 година, 2 месеца и 12 дни при строг затворнически режим. Със споразумението с прокуратурата са определени на тримата наказания в размера на задържането им под стража по време на съдебното следствие.  

По делото е установено, че през юни 1988 г. тримата решили да изработват фалшиви доларови банкноти, като Георги Драганов щял да ги пласира. Иван Гелов и Димитър Костадинов закупили 200 USD и ги обърнали в банкноти от по 5 USD и една от 50 USD. Започнали дейността в дома на Димитър Костадинов във Варна, като намерението им било да отпечатат чрез клише номинална стойност от 50 долара върху заличената стойност от 5 долара на оригинална банкнота. Впоследствие решили да изработват изцяло фалшиви доларови банкноти и успели да направят клишета за 50 и 20 доларови банкноти. Първоначално изработили около 2 800 фалшиви копюри от по 50 долара и ги пласирали чрез Георги Драганов. Втората серия от около 5000 фалшиви долара в банкноти по 20 и 50 долара не успели да реализират. През юли 1988 г. прехвърлили дейността си в с. Кардам.  Там тримата отпечатали още около 3500 – 4000 фалшиви долара в двата вида копюри. За целия период те са изработили фалшификати на стойност около 14 хил. долара. По-голяма част от тях били продадени в Добрич, Варна, Русе и на други места в страната чрез различни лица. Иван и Димитър обаче се сдърпали, след което първият взел от известния на двамата тайник клишетата и 1000 фалшиви долара, които унищожил. На 2 декември 1988 г. Димитър  бил задържан от полицията. След това Иван унищожил и последните намиращи се у него 450 фалшиви долара.

В хода на досъдебното производство са били намерени и иззети клишета, фотографски валяци, доларови банкноти и други вещи, послужили за изработването на фалшивите банкноти. Тримата обвиняеми са се признали за виновни при първоначалното разследване. В разследване, проведено през 2008 и 2009 г. Иван Г. не се е признал за виновен.                                           

Обвинителният акт срещу тримата е внесен в Добричкия окръжен съд на 14.05.2009 г. Делото е отлагано три пъти поради неявяване на подсъдим, адвокати и свидетели и поради непостигнато разбирателство между подсъдимите и държавното обвинение за сключване на споразумение за решаване на делото в досъдебното производство.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.

В момента Иван живее във Виена, Димитър – в Германия, а Георги – във Варна. НДТ

 


Сходни връзки

СЛЕД 22 ГОДИНИ ОСЪДИХА ТРИМА ДОБРИЧЛИИ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ДОЛАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди