изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:05 EET
ШОУТО СЕСИЯ: ВЪВЕЖДАТ СИНЯ ЗОНА В ДОБРИЧ    
НовиниТя ще започне да действа след два месеца. През май решават за таксите


Синя зона за паркиране ще бъде въведена в Добрич след два месеца. Това решиха на заседанието си в петък  общинските съветници. Те приеха Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците. Според наредбата, градът се разделя на две зони. С цел да се облекчи трафикът в едни от най-натоварените участъци в Добрич, наредбата предвижда да се осигурят платени места за паркиране в централната част на града. Зона „А” включва територията, която е заключена между булевардите „3 март”, „Добричка епопея” и „Добруджа”, както и улиците  „Отец Паисий”, „Батак”, „Гоце Делчев”, „Славянска”, „Полковник Дрангов” и „Вихър”. В синята зона гражданите ще могат след предварително закупен талон, или с квитанция или касов бон, издаден от служители на службата за контрол, да платят за кратък престой в рамките на 1 до 3 часа за периода от 8 до 18 часа в работните дни. Улиците, които ще бъдат определени като синя зона, ще се определят със заповед на кмета Детелина Николова. Тя увери, че няма да се превръщат в платени места за паркиране районите около жилищните блокове.
На заседанието на Общинския съвет следващия месец ще се определят таксите за паркиране в синята зона. Стана ясно, че през второто полугодие на 2010 г. ще бъдат закупени и скоби за блокиране на неправилно паркираните автомобили. В условията на криза общината няма средства за закупуване на паяк, може да се разчита на публично-частно партньорство за целта, каза още Д. Николова. Стана ясно, че първоначално службата за контрол ще се състои от четири служители. Те ще контролират изправността и състоянието на уличната настилка, съоръженията, маркировката, средствата за организация и регулиране на спазването на правилата за паркиране, ще използват техническо средство - скоби, за задържане на неправилно паркираните моторни-превозни средства или такива, които не са платили такса за паркиране в синята зона. Ще имат ангажимент за преместване на паркирано моторно-превозно средство на отговорно пазене, съвместно с отдела „Местни данъци и такси” ще събират глобите и таксите, ще организират таксуването и издаването на квитанции за паркиране в синята зона. Въвежда се глоба от 20 лева за паркиране на пешеходни зони, тротоари и пред входовете на жилищни сгради. За неправомерно паркиране в синята зона санкцията е 50 лева. 
Поради липса на кандидати, бяха прекратени процедурите за предоставяне на концесия на стола в ПМГ „Иван Вазов” и спортна зала „Работник”. Поради здравословни проблеми концесионерът на Тъкачницата в АЕМО „Старият Добрич” ЕТ „ДИКСИ 82 - Милена Михайлова”, е поискал прекратяване на концесията. Общинските съветници дадоха съгласие за това,  като решиха да се задържи внесената през 2005 г. гаранция от 650 лева.
Коментари предизвика докладната записка относно осъществените читалищни дейности и изразходваните бюджетни средства от читалищата на територията на общината – НЧ „Й. Йовков – 1870”, НЧ „Пробуда” – кв. „Рилци” и читалище „Романо Дром”. Съветниците поискаха да знаят защо разходите на читалището за еленергия възлизат на 33 459 лева, при условие, че сградата е газифицирана, а сумата за вода е 15 549 лева. За сравнение, закупената през годината литература, вестници и списания са за едва 1304 лева. Те поискаха обяснение от председателя на читалищното настоятелство Юлия Стаматова. Тя обясни, че сумата за вода е от натрупани задължения за минали периоди. Причина за голямата сметка за ток пък се дължала на газовата криза. Така само за януари се натрупал разход за ток от 5000 лева. След това читалището нямало пари да плати таксата за включване отново на отопление на газ и продължило да се отоплява на ток. Справката сочи, че за газ през годината за платени 11 895 лева.
Председателят на Общинския съвет Иван Мандев коментира, че бюджетът на читалището за миналата година е надвишавал бюджета на двата театъра в града, взети заедно. Драматичният и куклен театри били с общ щат от 28 души, а разходите им за фонд „Работна заплата” бил по-малък от този на читалището. „Няма такъв фонд „Работна заплата” в сферата на културата в Добрич”, подчерта още Иван Мандев. Бе решено общината тази година да дофинансира дейностите на читалищата в Добрич с до 8000 лева за НЧ „Й. Йовков - 1870” и до 2000 лева за читалищата „Пробуда” и „Романо дром”.
На заседанието си в петък общинските съветници разгледаха отчетите за финансово-икономическите резултати на търговските дружества, в които общината участва. От 100-процентово общинските фирми, на печалба са приключили 2009 г. „ДКЦ ІІ”, „Жилфонд-инвест” „Обреден дом”, „Комуналефект”, „Столове” и „Тролейбусен транспорт”. Зам.-кметът Надежда Петкова подчерта, че положителният финансов резултат на „Тролейбусен транспорт” се дължи на продажба на имот. Иначе „дружеството е зле”, каза тя. На загуба за приключили годината „Областен диспансер за психични заболявания със стационар д-р Петър Станчев-Добрич”, „Автобусен транспорт” и „Газинженеринг”. Решено бе да не се иска превеждане на дивидент за общината от „Жилфонд-инвест”, а сумата да се използва за ремонт на Кметската къща в АЕМО „Старият Добрич”, от „ДКЦ ІІ” и „Тролейбусен транспорт”, като парите се използват за покриване на загуби от минали години, от „Обреден дом”, като средствата се използват за охрана и частичен ремонт на сградата в гробищния парк, от „Столове”, като парите се вложат в проект „Училищен стол - еталон” в някое от училищата „П. Р. Славейков”, „Л. Каравелов” или ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”. Бяха приети и отчетите на дружествата, в които общината има дялово участие. Бе решено общината да иска минимум 50 на сто от печалбата на фирмите, завършили 2009 г. на печалба. Стана ясно обаче, че през миналата година само две дружества - Център за бизнес и култура и Общинска банка, са превели на общината дължимия дивидент. За останалите, Общите събрания са пренебрегнали решението на Общинския съвет и дивидент не е разпределен. Затова председателят на ПК по бюджет, финанси и данъчна политика Весела Карамилева призова колегите си да са внимателни, когато вземат решение за намаляване на дела на общината в търговски дружества. Въпреки някои изразени несъгласия, местният парламент все пак реши общината да се включи като партньор по международен проект „Аз съм ром: да променим нагласата”. За съфинансирането му общината ще трябва да задели 21 715 евро, ако проектът бъде одобрен.
 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: ВЪВЕЖДАТ СИНЯ ЗОНА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди