изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:25 EET
Експерти: Земята в Добричко ще поскъпне    
ЗемеделиеЦената на чернозема в Добричко ще се вдигне, ако държавата забрани в най-плодородните полета - от първа до четвърта категория, да се изграждат вятърни паркове.  И тази пролет масивите в близост до перките вървят с 50 до 100 лева по-евтино от обичайните оферти, но законодателната промяна ще промени пазара, прогнозира за БТА председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова.


Има ли вятърен генератор, никой не желае да обработва земя наблизо, защото нивите не могат да бъдат торени от самолет. Въздушното течение увлича пчелите, пречи се на опрашването на растенията и добивите падат, пояснява Тодорова, която е управител и на агенция за недвижими имоти.
Колкото вятър завихрят перките, няма как вечна суша да не заплашва нивите, коментират от агенциите за недвижими имоти. Брокерите смятат, че обсъжданите промени в Закона за опазване на земеделските земи са добри и ще оживят пазара.

След като през януари-март бе почти пълно мъртвило, вече има леко повишение на интереса към покупко-продажбите на земя в Добричко поради много други фактори, посочват брокерите. Арендаторите получиха субсидии, продадоха колкото можаха от произведената реколта и разполагат със свежи пари, които влагат в нови парцели, каза Тодорова.
Декар чернозем в региона сега върви средно по 500-600 лева, край Балчик и Каварна стига и до 650-700 лева, каквото беше равнището на цените през 2005-2006 година, посочват от браншовата организация на агенциите за недвижими имоти. Брокерите определят като разумни сегашните "етикети" на нивите и смятат, че продажби по 800 - 1000 лева за декар като през 2007-2008 година, скоро няма да има.

Парцелите вървят с около 50 лева за декар по-скъпо в сравнение с миналата есен. Има фермери в Балчик и Генерал Тошево, които спечелиха проекти за отглеждане на бял равнец и други билки и търсят по-големи масиви от 40-50 декара, информират брокерите. По правило кандидат-купувачите търсят и полета с излаз на път, за да не преминават през чужди имоти.

Има нова тенденция на пазара на земя - започнаха да купуват ниви хора, които не се занимават с агробизнес, и доскоро влагаха свободните си пари в апартаменти и вили, коментират от агенциите. С месечен наем от 200-300 лева за гарсониера не може бързо да се изплати покупката й, пък и наемателят, ако натрупа неплатени сметки за ток и вода, ще избяга.

Земята в Добруджа винаги е била най-оборотната стока, с получаването вече на ренти по 50 лева за декар от най-богатите стопанства черноземът става най-сигурното вложение, смятат от сдружението.


Под бремето на кризата много обикновени хора в региона започнаха да посягат на наследството си и да продават макар и малки парцели - по 10-15 декара, за да покрият банкови кредити, обръща внимание управителят на агенция за недвижими имоти Атанаска Атанасова в коментар за БТА. По думите й има продавачи, които бързат със сделки, за да посрещнат дори нуждите по абитуриентските балове на децата си. Дребните собственици на земя обикновено се въздържат да продават, когато вземат рентите, затова преди Коледа настъпва затишие в предлагането.

Обикновените продавачи най-често са притискани от арендаторите, които успяват при пазарлъка да свалят цената със 100 лева за декар.Голяма пречка в свободните пазарни отношения са дългосрочните арендни договори, смятат брокерите. Дребните собственици, които са дали нивите си за 10 години на арендатор, е почти невъзможно да развалят договора и да продадат земята си. В тази ситуация арендаторът заявява, че е готов да купи парцела, но на по-ниска цена.

Председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова прогнозира, че оживлението на пазара ще се чувства до началото на май, когато започват активните полски работи, а през лятото вероятно ще настъпи застой. Тогава арендаторите ще използват целия финансов ресурс за прибиране на реколтата.
В ръководената от Атанаска Атанасова агенция пък смятат, че през цялата година ще има и продавачи, и купувачи - едните обаче изчакват да се върнат старите добри цени, а другите - земята още да поевтинее. http://dom.dir.bg
 


Сходни връзки

Експерти: Земята в Добричко ще поскъпне | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди