изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:58 EEST
Здравната каса краде здравноосигурителни вноски    
Здраве Сигурни ли сте, че всичко ви е наред със здравноосигурителните вноски? Убедени сте, че имате непрекъснати здравноосигурителни права, защото от години сте изряден платец. Да, ама не – да използвам израза на Петко Бочаров.

Преди две седмици отивам при личния лекар – температура, отпадналост, хрема, кашлица, която не минава. Преслуша ме – съмнения за пневмония, бърка в компютъра, за да ми напише направление за рентгенова снимка – и хоп – изненада – системата ме е сложила в „черния списък” на хората с прекъснати здравноосигурителни права. Това означава, че през последните 33 месеца имам неплатени здравни вноски. „Не е възможно!” – заоправдавах се аз, мислено търсейки логично обяснение на случилото се. Личният лекар ми се скара, че е моя лична отговорност на 2-3 месеца да следя в Интернет или по телефона здравните си вноски.

Проверявам в Интернет – оказва се, че имам 13 неплатени вноски общо за 2007 и 2008 г. - което не е вярно, тъй като за този период съм плащала сама осигуровките си и имам съответния банков превод. Освен това само преди месеци проверявах и всичко със здравните ми права беше наред.

Разпитах приятели, после в аптеката и в частния кабинет на пулмолога, който ми се наложи да посетя – оказа се, има срив в информационната система на Здравната каса, а потърпевши са много хора. Изрядни платци като мен се оказват с изчезнали вноски, обратното – хора, които никога през живота си не са помирисвали здравни вноски – имат непрекъснати здравни права и могат да ползват безплатно услугите на българското здравеопазване. Първите ще си потърсим правата, а вторите ще се скрият и подсмихват, че са надхитрили системата.

Тогава какъв е смисълът да плащам здравни вноски, след като компютърната система или човешка грешка може да ми ги открадне с лека ръка за една нощ! Затова редовно проверявайте дали здравните ви вноски са платени и ако има проблем – подавате жалба, на която в 10-дневен срок ще ви бъде отговорено. Абсурдно и трудно се живее в България - с незаконно увеличените цени на тока, с липсващите лекарства за онкоболните, с недостига на места в ясли и детски градини, с крадливите служители в НОИ, назначили фалшиви високи пенсии, с "хванати" в крачка министри и с десетки други примери. Добре, че имаме богата история с благородни личности, посветили живота си за благото на България, защото от днешния живот няма какви примери да дадем на децата си, за да ги научим на родолюбие. http://az-jenata.bg
 


Сходни връзки

Здравната каса краде здравноосигурителни вноски | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Здравната каса краде здравноосигурителни вноски
Автор: Anonymous да 2010-04-29 @ 13:51 EEST

Госпожата, която се жалва първо да се научи, че Здравната каса не събира здравните ни осигуровки, а Националната агенция по приходите /НАП/ и Националния осигурителен институт /НОИ/. Работата на касата е да упражнява контрол върху оказаната медицинска и дентална помощ и спазването на правата и задълженията на здравноосигурените лица.

Здравната каса краде здравноосигурителни вноски
Автор: Anonymous да 2010-04-29 @ 17:23 EEST

Смисъл има. Много хора, като мен, не ползват реално болнична помощ и част от техните вноски солидарно отиват в полза на по-нуждаещи се. А това, че системата допуска грешки, това е вярно. Всъщност поради това, че лошо се ползва, и лошо се управлява(едновременно двете), системата е под много голямо напрежение.

По принцип щом компютърът на НАП казва, че имате задължения, трябва пред тях да докажете, че нямате. Лекарите не могат да знаят, кой случай е грешка, и кой случай - резултат на човешки тарикатлък. Тук обаче не става въпрос за животоопасните спешни случаи. Но и личния лекар не е спешен център. ;-) Въобще проблемът със здравната култура и самокритиката в обществото са силно занемарени. И оттам идват проблемите. Че хората искат да преразпределят повече от това, което имат напрактика. Две дини са си винаги две дини.  

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди