изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:43 EEST
Мария Капон: Вдигането на ДДС просто ще направи хората по-бедни    
Политика Към днешна дата сме свидетели, че министър-председателят и финансовият министър говорят на различни езици. Това заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” икономистът и лидер на Единната народна партия Мария Капон. Според Капон, свидетелство за казаното от нея е изказването на премиера Бойко Борисов, който днес заяви, че следващата седмица ще стане ясно дали ще бъде вдигнат ДДС. Мария Капон смята, че това „на човешки език” означава, че другата седмица ДДС със сигурност ще бъде вдигнат, но днешното изказване на Борисов е било по-скоро начин да подготви българите за това и фактът да бъде приет по-леко.

 Според лидера на ЕНП, също днешно изказване на финансовия министър Симеон Дянков, че този месец в страната ни се наблюдават ясни сигнали, че икономиката ни излиза от кризата, противоречи на казаното от Борисов. Ако твърдението на Дянков е вярно, няма никаква логика ДДС да бъде повишен, коментира Капон. Според нея това е свидетелство за това, че „финансовият министър и премиерът не са се разбрали какво да говорят”.
Мария Капон е на мнение, че икономиката ни е в колапс, и повишението на ДДС на 22%, както бе обявено, е безсмислено и това ще доведе просто до повече административни разходи. Капон обясни, че е против вдигането на ДДС и е на мнение, че това просто ще направи хората по-бедни, ще намали потреблението и дори да влязат повече пари в хазната, това ще бъде само за два-три месеца.
Димитър ДРАГАНОВ

Румен Христов: СДС се притеснява и предупреждава, че най-вероятно ще се стигне до увеличаването на ДДС
СДС се притеснява и предупреждава, че най-вероятно ще се стигне до увеличаването на ДДС. Ние сме категорично против. Това каза на пресконференция след заседание на НИС на СДС Румен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сините отказаха да коментират откъде имат информацията, че ДДС ще се вдига. „Възможно е да се вдигне с 24-25 %, но според нас и това няма да реши въпроса с бюджетния дефицит”, каза Христов.
„Предупреждавахме отдавна да се предприемат икономически мерки в страната, които да избегнат повишаването на Данък добавена стойност, но това не се случи. Затова ние искаме да получим отговор на въпроса ще има ли увеличаване на ДДС, с колко и по какъв начин ние ще решим бюджетния дефицит”, заяви Христов. Той каза, че според изчисленията на експерти от СДС дори при увеличаването на ДДС, ако няма мерки, свързани с увеличаването на приходната част на бюджета и съкращаване на разходната част, въпросът с бюджетния дефицит за 2010 г. няма да се реши. Според сините мерките, които бяха предложени, от рода на екзотичния данък „лукс”, не могат да решат въпроса с бюджетния дефицит.
„Ние се притесняваме от увеличаването на ДДС, защото по този начин ще бъда иззета голяма част от доходите на населението при повишаването на крайната цена на продуктите, а в същото време ще бъдат затруднени малките и средни фирми, които са гръбнака на икономиката в една държава”, каза Христов.

Мартин Димитров: Борисов да обещае, че няма да увеличава ставката по ДДС
Антикризисните мерки на Кабинета „Борисов” са популистки и една по една започнаха да се провалят. Вижда се вече, че няма да има данък „лукс” и че редица други популистки идеи не могат да се реализират. Затова искаме от премиера Борисов да дойде пред Народното събрание и да обещае, че няма да увеличава ставката по ДДС. Една такава мярка би била пагубна и много вредна за българската икономика. Това каза брифинг в парламента съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
По думите на Димитров - увеличаването на ДДС би отложило излизането от кризата с месеци и дори с години. „Затова искаме ясен ангажимент от правителството, който може да бъде поет и тук е мястото пред Народното събрание, че ставката по ДДС няма да бъде увеличавана”, каза Димитров. Той добави, че в кабинета се водят подобни разговори и опасността от вдигане на ДДС ставала все по-реална. „СДС винаги е бил за ниски данъци и ниските данъци са основната причина България да се развива добре през последните години. В криза, който увеличава данъци, рискува да загуби всичко”, заяви Димитров.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Мария Капон: Вдигането на ДДС просто ще направи хората по-бедни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди