изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:46 EEST
Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства    
Здраве Здравеопазването у нас е на кръстопът, а здравната реформа през последните 20 години е стигнала доникъде, смята президентът Георги Първанов. По брой болници, лекари и легла сме на задоволително ниво, но по качество и достъпност на здравна помощ - на едно от последните места в Европа, коментира той в Пловдив по време на дискусия.

Първанов е пресметнал, че българите са извадили от джоба си 2 млрд. лева за лекарства сама за последната година и определи това като недопустимо.

За сравнение в по-голямата част страните от ЕС покриват около 85 от стойността на лекарствата. Докато у нас се покрива по-малко от 1/3 от цената на даден медикамент, допълни държавният глава.
Георги Първанов обвини правителството, че неефективно управлява държавните ресурси и парите за здравеопазване. Отчете още, че за периода 2001 до 2010 парите за здраве са нараснали два пъти, а качеството е нулево.
Според президента основен проблем е, че личните лекари са се превърнали в еднолични търговци, а болниците – в търговски дружества, които се интересуват само от финансовия резултат.
"Така се комерсиализират отношенията", отсече той.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства
Автор: Anonymous да 2010-04-29 @ 18:05 EEST
За мен истината е, че държава не може да има там, където всички хора са материалисти. Без идеали държава не става. Нужна е душа, сърце и ръце с които да даваш на сънародниците си. :-)
Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства
Автор: Anonymous да 2010-04-29 @ 18:23 EEST
 Кого да си избера за личен лекар от юни?  Направления не дават, всичко лекуват, за лекарствата да не говорим !
Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства
Автор: Anonymous да 2010-04-29 @ 18:55 EEST
Е да, когато не управлява тройната коалиция, Първанов вади бойната томахавка? А миналата година мълчеше като риба и "не виждаше" нищо!??
Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства
Автор: Anonymous да 2010-04-30 @ 01:13 EEST
Личният лекар решава има ли нужда от направление или не. И носи отговорност, разбира се... Много болни не се нуждаят от направления към специалист. Но разбира се всеки кихащ у нас е убеден, че трябва да го лекува единствено и само баш специалист... :-)))
Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства
Автор: Anonymous да 2010-04-30 @ 22:13 EEST
 Едва ли за   кихавица Ви искат направление, лекарите преценяват, когато не ти мине чак тогава решават, а понякога фатално закъсняват, имаме един читав политик - президента и него окаляйте и си изберете Фидосова или Цветан,ами оня с тънкия гласец Дянков, че да ви дигне рейтинга!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди