изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:08 EEST
При вдигане на ДДС: Чакат ни фалити и скок на цените    
Коментари Новината за вдигане на ДДС е и добра, и лоша. Добре е, че правителството е готово да взима и непопулярни мерки. Защото това е, което трябва да прави едно правителство, за да избегне случващото се в Гърция, Португалия и други страни. Проблемът е, че тази решителност не е насочена към реформи в публичния сектор и намаление на разходите, а към вдигане на ДДС. Което не решава проблема, а го прехвърля на частния сектор и домакинствата - тези, които не са виновни за него. Това е лошата новина.

И третото, което трябва да се има предвид е, че ако ДДС се вдига временно, това означава, че след 1-2 години, когато ДДС се свали, проблемът с нереформирания публичен сектор пак ще възникне. Моят съвет е веднага да се започнат реформите. Ако се работи бързо, като се запушат дупките, затворят се излишни администрации и се направи пенсионна реформа, може и да няма нужда от вдигане на ДДС.

Увеличението ще има няколко ефекта. В момента, в който стане ясно кога и с колко се вдига налогът - всички ще се втурнат да купуват. Ще има изместване на сделки, както стана във Великобритания и други страни. Другият ефект е, че колкото по-висока става ставката, толкова по-големи са стимулите за избягване на данъка. Особено там, където може - туризъм, хотелиерство, малки търговски обекти. И друг ефект, разбира се, е каква част от увеличението на ДДС ще се прехвърли върху крайния потребител. В най-лошия случай всичко ще отиде върху него. Това най-вероятно ще стане в енергетиката - топлофикациите, държавните монополи. В някои пазари, където в момента има много тежка конкуренция и са притиснати от кризата, търговците няма да могат да прехвърлят всичко върху крайния потребител. Но вероятно ще има повече фалити, например в търговията на дребно. В крайна сметка ефектът е висока инфлация. Ако например ДДС скочи с 4%, то може би 2-3% по-висока инфлация ще има от това.

Ще намалее значително покупателната способност на хората. Когато беше вдигнат ДДС през 1996 г., не се върна обратно. Беше 18%, стана 22% и после 20 на сто. Минаха три правителства, това е четвъртото. Така че, съдейки по този опит, има доста голям риск никога да не се върне обратно. Преди крайният вариант с вдигане на ДДС, има как за няколко месеца да се продадат, отдадат под наем държавни земи, гори активи, сгради, дори приватизация.

Държавните предприятия да се стегнат и да спрат да разчитат на държавни субсидии. Да се сложат професионални мениджъри, ако трябва да се наемат от чужбина. Говорим за железниците, енергетиката, които постоянно гълтат пари от бюджета. Не е казано на администрацията - на живот и смърт вие трябва да свършите това и това. Трябва да се даде 1 месец на всяко министерство и да има наказани след това. После, ако нищо не може да се свърши и тази администрация е тотално безхаберна, да ги закрием половината министерства и тогава да вдигнем ДДС. http://www.ida.bg
 
Георги Ангелов, старши икономист, Институт "Отворено общество"

 


Сходни връзки

При вдигане на ДДС: Чакат ни фалити и скок на цените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди