изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:39 EEST
Задава се нов скандал около Ботаническата градина в Балчик    
НовиниЗа нов опит на правителството да вземе част от Ботаническата градина на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Балчик предупреди в неделя ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев.


Подготвя се нов административен акт на Министерския съвет, с който да се вземе част от градината, и то след като вече има решение на Върховния административен съд в наша полза, каза Илчев пред "Дневник". Той отказа да даде повече подробности, тъй като щял да ги обяви на специална пресконференция утре.
От пресцентъра на Министерството на културата, което е предполагаемият автор на бъдещия правителствен акт, коментираха, че досега в Министерския съвет не е внасян документ за Балчик. Оттам обясниха, че днес ще проверят информацията на Илчев за подготвянето на такъв документ.
Скандалът за собствеността на 120 дка от Ботаническата градина на СУ в Балчик избухна през 2007 г., когато с решение на правителството на Сергей Станишев по-голямата част от градината, стопанисвана от СУ, беше прехвърлена на държавния културен институт "Двореца" с принципал Министерството на културата. Решението на кабинета дойде след съдебно решение, което потвърждаваше правата на училището над територията.
Последваха протести от страна на университета, както и подозрения, че решението на министрите обслужва частни интереси и на терена край морето ще се появи почивен комплекс. Заради спора няколко години туристите влизаха в градината с два билета - един от университета и един от държавния институт.
Актът на правителството беше обжалван от СУ, а делото приключи миналата година в полза на висшето училище. Бяха обединени и касите на входа на градината. "Досега сме печелили всички дела по казуса. Само даваме излишни пари за адвокати. Дано това не се повтори", коментира ректорът на Софийския университет Илчев. http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Задава се нов скандал около Ботаническата градина в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди