изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:24 EET
АЛАРМИРАТ ЗА НОВ ОПИТ ДА СЕ ОТНЕМЕ ЧАСТ ОТ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
НовиниОт повече от месец НДТ чака информация по казуса от МРРБ, оттам си правят оглушки

За нов опит на правителството да вземе част от Ботаническата градина на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Балчик е алармирал ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев, съобщи вестник „Дневник”. Той съобщава, че, според ректора, се подготвя нов административен акт на Министерския съвет, с който да се вземе част от градината, и то след като вече има решение на Върховния административен съд в полза на СУ. Проф. Очаква се на специална пресконференция проф. Илчев да изнесе повече подробности.
От пресцентъра на Министерството на културата, което е предполагаемият автор на бъдещия правителствен акт, са коментирали, че досега в Министерския съвет не е внасян документ за Балчик. Оттам са обяснили, че ще проверят информацията на Илчев за подготвянето на такъв документ.
НДТ също разполага от повече от месец с подобна информация. Кметът на община Балчик Николай Ангелов, на чиято територия се намира Ботаническата градина, каза, че няма информация за подобни подготвяни действия.
Преди повече от месец НДТ направи запитване по казуса до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но оттам до редакционното приключване на брой отговор така и не бе получен, независимо от ежедневните обещания на служителите във ведомството, че всеки момент ще изпратят информацията, която официално сме поискали.
Скандалът за собствеността на 120 дка от Ботаническата градина на СУ в Балчик избухна през 2007 г., когато с решение на правителството на Сергей Станишев по-голямата част от градината, стопанисвана от СУ, беше прехвърлена на държавния културен институт "Двореца" с принципал Министерството на културата. Решението на кабинета дойде след съдебно решение, което потвърждаваше правата на училището над територията.
Последваха протести от страна на университета, както и подозрения, че решението на министрите обслужва частни интереси и на терена край морето ще се появи почивен комплекс. Заради спора няколко години туристите влизаха в градината с два билета - един от университета и един от държавния институт.
Актът на правителството беше обжалван от СУ, а делото приключи миналата година в полза на висшето училище. Бяха обединени и касите на входа на градината. "Досега сме печелили всички дела по казуса. Само даваме излишни пари за адвокати. Дано това не се повтори", коментира ректорът на Софийския университет Илчев.
 


Сходни връзки

АЛАРМИРАТ ЗА НОВ ОПИТ ДА СЕ ОТНЕМЕ ЧАСТ ОТ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди