изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:35 EEST
ОПИТВАТ СЕ ДА ЗАВЗЕМАТ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
НовиниИнвестиционни интереси били в основата на подготвяното преминаване на градината към Министерството на културата. Оттам отвърнаха, че не претендират за ползваните от СУ „СВ. Кл. Охридски” терени в Балчик


Софийският университет "Св. Климент Охридски" може да загуби управлението върху всичките си 74 дка от Ботаническата градина в Балчик. За това предупреди вчера ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев, цитиран от централни медии. Той е обявил, че има информация за проекторешение на Министерския съвет с такъв текст, подписано от министъра на културата Вежди Рашидов и от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.
Цялата територия на Ботаническата градина в Балчик е 190 дка, като 74 дка от тях са предоставени за управление на висшето училище. Останалата територия се стопанисва от Държавния културен институт "Двореца", чийто принципал е Министерството на културата. Имотите са публична държавна собственост, като според ръководството на университета се подготвя прехвърлянето им изцяло под управлението на културното ведомство.
"Проектът на документа е внесен за съгласуване по министерствата на 15 април. Виждали сме го и знаем, че министерството на образованието е дало отрицателно становище по него", каза Илчев. Според ректора, намерението за преминаване на целия имот край морето под управлението на структура на Министерството на културата е провокирано от инвестиционни интереси. "Има силен натиск от страна на хора на място, които са заинтересувани от друго предназначение на земята", коментира Илчев.
Ректорът каза още, че на няколко пъти питал Рашидов дали се подготвя решение за Ботаническата градина. Той обаче отговарял, че не знае за такова нещо, като последният им разговор бил, след като проектодокументът бил разпределен за съгласуване по министерствата. "Или Рашидов ме е излъгал, или не обръща внимание какво подписва", коментира Илчев. Ректорът допълни, че вчера ръководството на университета е изпратило протестно писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовава да спре решението. "Ако това не се случи, ще обжалваме акта в съда", каза Илчев.
Това е поредният опит за прехвърляне на стопанисваните от Софийския университет земи към държавния културен институт. Преди три години правителството на Сергей Станишев взе решение университетът да стопанисва само 11 дка стопански двор, а останалата част от Ботаническата градина да премине към института. Илчев припомни, че университетът обжалва решението, а съдът окончателно се произнесе в негова полза миналата година. "Досега сме похарчили 100 хил. лв. за адвокати по делата", обясни Илчев.
Според ръководството на университета, ако правителството одобри предложения проект на решение, ще погази волята на съда. "Боли ме за държава, която демонстрира неуважение към съда", каза и бившият ректор на СУ Боян Биолчев. По негово време започнаха и скандалите около Ботаническата градина.
Вчера Министерството на културата също излезе със становище по казуса. В него се казва, че „През 1955 г. министърът на културата със заповед е предоставил на Биологическия факултет на Софийския университет възможността да се грижи за парковото пространство на „Двореца Балчик”. Тогава имотът не е бил собственост на Република България, а на Румънската държава. „Двореца Балчик” е закупен и платен от Република България през 1970 г. с Междудържавна спогодба.
Години наред ректорите на Софийския университет полагат усилия за манипулиране на обществото, включително - чрез множество искове в различни съдилища, с цел отнемане на имота, който е публична държавна собственост и представлява паметник на културата с национално значение. Държавата, в лицето на Министерство на културата, полага грижи и влага сериозни средства за съхранението и опазването му.
Прави впечатление, че медийните кампании на университета се изострят обикновено преди началото на летния сезон, вероятно заради събирането на входната такса.
Министърът на културата счита, че единственото законосъобразно и справедливо решение на проблема е Софийският университет да продължи да осъществява научно-изследователската си дейност в парковото пространство, а Министерството на културата да се грижи за опазването и развитието на паметника на културата – „Двореца Балчик”.
Министерство на културата съвместно с МРРБ подготви проект за Решение на Министерски съвет, с което да се отмени Решение № 564 от 28.08.2007 г. на Министерски съвет, както и да се предостави на Министерството на културата управлението на територията на Архитектурно-парков комплекс „Двореца” - Балчик, която се владее и стопанисва и към момента от Министерството на културата съгласно Акт за публична държавна собственост № 604/1998 г. Територията, управлявана от Министерство на културата, представлява групов паметник на културата с национално значение и е защитена територия, съгласно нормативната база на страната. Проектът за решение касае единствено и само територията, която съгласно Акт за публична държавна собственост № 604/1998 г. се управлява от Министерство на културата и която от 1948 година се стопанисва, поддържа и опазва от ведомството. Министерство на културата не прави опити за придобиване на права на управление, защото то и към момента реално ги упражнява, като стопанисва, опазва и поддържа територията на целия групов паметник на културата, включително и парковата му част. През последните десет години Министерството на културата е инвестирало повече от 4 /четири/ милиона лева за възстановяване и съхранение на паметника на културата.
Министерство на културата не претендира за ползваните от СУ „Св. Климент Охридски” терени по Акт за публична държавна собственост № 604/1998 г. и проекторешението на Министерски съвет не се отнася за тях. На СУ „Св. Климент Охридски” не се отнемат никакви права върху имота, който те ползват и върху който имат предоставени права съгласно АДС 604/1998 г. и по никакъв начин не се възпрепятства научната им дейност.”
 


Сходни връзки

ОПИТВАТ СЕ ДА ЗАВЗЕМАТ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди