изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:28 EEST
16 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН    
ЗдравеТази година Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН - 16 май, белeжи началото на третия етап на националната информационна АНТИСПИН кампания "Бъди в час!", организирана от здравното министерство, Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в партньорство с РИОКОЗ, общини и неправителствени организации, работещи по Програмата.
РИОКОЗ - Добрич, ще  проведе регионалната кампания в партньорство с община Добрич, училищата от региона и медиите, заявяват от здравната инспекция.


Дейностите, които са планирани в рамките на кампанията са организиране и провеждане на лекции и дискусии на теми "СПИН и Сексуално предавани инфекции", "СПИН и ТБК", "Безрисково сексуално поведение" в училищата на града и региона, изработване на тематични табла по повод 16 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в училищата на Добрич, реализиране на КАБКИС на терен, изготвяне на информационен бюлетин по повод международния ден.
По традиция Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май, като за първи път е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк.  От тогава на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН. Днес близо 33 милиона души по света живеят с ХИВ, като на всеки 12 секунди един човек се инфектира с вируса, а на всеки 16 секунди - един умира от СПИН..., сочи статистиката на специалистите. Международният символ на внимание и подкрепа към хората, живеещи с ХИВ/СПИН е червената панделка, създадена в САЩ през 1991 г. от група художници, нарекла се  "Visual AIDS ". Тя е и знак на обединените усилия на хората по света в общата борба срещу "чумата на 20 и 21 век". За първи път слага червена панделка при публична изява Джеръми Айрънс по време на музикалните награди "Тони" през 1991 г. Невежеството, предубежденията и дискриминацията са фактори, поддържащи световната ХИВ пандемия. За да се освободим от страха и объркването, свързани с болестта, за да се предпазим и да останем здрави, е необходимо да се образоваме относно ХИВ и СПИН.  Затова специалистите от РИОКОЗ напонят още веднъж, че има 3 основни начина за заразяване с ХИВ - по полов път - чрез необезопасени сексуални контакти; по кръвен път - чрез нестерилни спринцовки, игли и др.; по вертикален път - чрез предаване на вируса от инфектирана майка на дете - при раждане или кърмене. Със сигурност заразата не се предава чрез ръкуване или прегръдка; чрез ползване на общи прибори и всякакви предмети; чрез социални контакти и съжителство с ХИВ-позитивни лица.
Единственият сигурен начин за предпазване от заразяване с ХИВ за момента е ползването на презерватив, категорични са специалистите, както и че чрез изследване може да узнае човек своя ХИВ статус. Това може да стане в специализирания кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/, който се помещава в Дирекция "Опазване на общественото здраве" на РИОКОЗ-Добрич, ул. "Кирил и Методий"№57, ет.І, стая 115, тел.: 058/604 613.


 


Сходни връзки

16 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди