изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:57 EEST
ВНИМАВАЙТЕ С ГАЗОВИТЕ БУТИЛКИ, ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ОТ ПОЖАРНАТА    
НовиниВзрив на газова бутилка вече взе жертва в Добричко през тази година

Зачестяват случаите на инциденти с газови бутилки, алармира началникът на областното звено "Пожарна безопасност и спасяване" в Добрич комисар Димчо Симеонов. Два са вече за тази година сериозните инциденти. При тях газови бутилка се възпламениха или експлодираха и изпратиха шестима в болница с изгаряния, единият от които по-късно почина. Междувременно има и много други инциденти с газови бутилки, разминали се без сериозни поражения и жертви, добави комисар Симеонов.
Първият тежък случай бе в края на януари. Тогава двама съпрузи и 9-годишната им дъщеря, както и дядото, от балчишкото село Сенокос пострадаха тежко при пожар, възникнал след взрив на газова бутилка. Къщата им бе почти напълно разрушена от пламъците. Семейството решило да използва газова бутилка за отопление. Газта в бутилката била малко и отоплителният уред не можел да бъде запален. За да изкарат цялата налична газ, Фиктер и Хасан започнали да обливат студената газова бутилка с топла вода. В резултат обемът на газта се разширил бързо и довел до взрива. Двамата родители и детето бяха настанени в реанимация с опасност за живота с дълбоки изгаряния от втора-трета степен по лицата и крайниците им. По-късно бащата почина.
На 1 май двама мъже решиха да пърлят свински глави и крака в избено помещение в центъра на града, при което газовата бутилка избухнала. От взрива са изпочупени врати и прозорци. Голямо парче стъкло се е разминало на милиметри от кошчето на бебе на първия етаж на блока. Засегнати са и паркираните пред блока коли.
Тежък инцидент с газова бутилка стана в Добрич и през 2008 г. Тогава двама съпрузи на 69 и 66 години починаха след взрив в жилищен блок на улица "Отец Паисий" в Добрич. Експлозията стана в избеното помещение на семейство. Бутилката гръмнала в момента, в който те отворили входната врата. При светването на електрическата крушка в мазето се появила искра, която възпламенила намиращата се там газова бутилка. Двамата бяха с изгаряния, в тежко състояние, а по-късно починаха.
Всички пунктове, където се зареждат газови бутилки са длъжни да ги проверяват. На пет години те трябва да преминават изпитание, напомни комисар Симеонов. Той подчерта, че именно в пунктовете трябва да предупреждават гражданите, ако има проблем с бутилките. От друга страна гражданите са тези, които трябва да спазват изискванията за безопасно боравене с газова бутилка, тъй като и двата инцидента от тази година се дължат именно на
Грешки на ползвателите. Трябва да се има предвид, че този газ е по-тежък от въздуха и в сутерените при най-малката искра се възпламенява.
 


Сходни връзки

ВНИМАВАЙТЕ С ГАЗОВИТЕ БУТИЛКИ, ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ОТ ПОЖАРНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди