изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:47 EEST
Гордън Браун подаде оставка, Камерън - премиер    
По света
Британският премиер Гордън Браун връчи оставката си на кралица Елизабет II и заяви, че се оттегля и от лидерския пост в Лейбъристката партия. Гордън Браун пристигна в Бъкингамския дворец заедно със съпругата си Сара.


В свое обръщение към британския монарх той препоръча за нов ръководител на британското правителство да бъде назначен лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, съобщи Би Би Си, цитирано от "Фокус". Браун подаде и оставка като лидер на Лейбъристката партия, която остана на второ място след консерваторите на Дейвид Камерън по брой на депутатските места в долната камара на британския парламент. За временен лидер бе избрана Хариет Харман, председател на Камарата на общините.

Гордън Браун направи емоционално обръщение пред очакващите го на “Даунинг стрийт“ 10 репортери преди да се отправи за Бъкингамския дворец, за да връчи оставката си на кралица Елизабет Втора.
“Бях казал, че ще направя всичко възможно, за да осигуря силно, стабилно и принципно правителство, което да е способно да се справя ефективно с икономическите и политически предизвикателства пред Великобритания.
По-рано стана ясно, че преговорите между Лейбъристката партия и либералдемократите са се провалили. Това  подхрани очакванията за предстоящо споразумение между консерваторите на Дейвид Камерън, който се очаква да наследи Браун като премиер, и третите на последните избори -  партията на Ник Клег.

Лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън отиде в Бъкингамския дворец със съпругата си Саманта около 40 минути след като Браун. Малко след това от Бъкингамския дворец съобщиха, че Камерън е приел предложението на Нейно величество да сформира ново правителство.

Камерън заяви, че планира сформирането на изцяло коалиционно правителство между неговата Консервативна и Либералните демократи на Ниг Клег, предаде БГНЕС. Според новия премиер, това е верният начин да се даде силно, стабилно, добро и почтено управление. Минути след като лидерът на Консервативната партия встъпи в длъжност на “Даунинг стрийт“ 10 американският президентът Барак Обама го поздрави по телефона за избирането му за министър-председател на Великобритания.

Първата сесия на новия парламент ще започне на 18 май. Една седмица по-късно кралицата трябва да представи пред парламента програмата на новото правителство, която трябва да бъде приета с мнозинство.

С оставката на Гордън Браун се слага край на 13-годишното управление на Лейбъристката партия. 59-годишният Браун стана премиер през юни 2007 г., когато Тони Блеър се оттегли след 10 г. начело на страната и три последователни изборни победи. Преди да стане премиер Браун бе най-дълго заемалият поста финансов министър за 200 години. Така за него остава утехата на професионалиста, че е бил министър на финансите през един от най-дългите периоди на икономически възход на страната.

43-годишният Камерън е най-младият досега премиер на страната от близо две столетия, с няколко месеца по-млад от Тони Блеър при поемането на властта през 1997.  Произходът на лидера на консерваторите, за който се смята, че е потомък на крал Уилям IV породи обвинения, че е израсъл в прекалено привилегирована среда, за да разбира проблемите на обикновените британци. Камерън и съпругата му Саманта, която пресата закачливо титулова “Сам Кам“ имат две други деца и очакват бебе през септември. Аристократката Саманта, криейтив директор на компанията за луксозни кожени стоки Smythson е любимка на медиите.
dir.bg

 


Сходни връзки

Гордън Браун подаде оставка, Камерън - премиер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди