изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 02:38 EET
65-годишнината на Победата във Великата отечествена война 1941-1945гг.    
История

65 години ни разделят от онези майски дни, когато отзвучаха последните залпове на най-страшната и най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Безсмъртен подвиг на победителите, които защитиха свободата и независимостта на Родината си, освобождаваха родна си земя от чуждестранно нашествие, донесоха свобода на поробени народи в Европа.            Втората световна война отне живота на най-малко 5,3 млн. украинци, тоест всеки шести жител загинал по време на тази кланица в Украйна. Още 2,3 млн. украинци бяха изпратени  за принудителен труд в Германия. Напълно или частично бяха разрушени над 7 хил. големи и малки градове и 28 хил. села, в резултат на което около 10 млн.души са останали без покрив.

            Тъй като войната е причинила щети за Украйна повече отколкото във всяка друга страна в Европа, икономическите загуби достигнаха зашеметяващ мащаб. Напълно или частично са разрушени повече от 16 хил. промишлени предприятия, това е над 40 на сто процента от цялата икономика на републиката.

            На Украйна, на нейния икономически потенциал, на човешките й ресурси, специалните надежди бяха възложени и от двете воюващи страни. Това на своя ред определя изключително ожесточен характер на бойните действия в републиката. През 40 месеца – от 22 юни 1941 до края на октомври 1944 гг., Украйна беше епицентърът на военните действия – на нейната територия, както и цялата южна част на съветско-немския фронт винаги се провождаха активни военни действия. Именно тук се провежда по-голямата част от мащабната операция, която в крайна сметка решава съдбата на цялата война. През 1941-1944 тук бяха съсредоточени основните сили на Вермахта – 57,1% до 76,7% от общия брой на дивизиите. Важно е да отбележим, че 607 от тях са били унищожени именно на този фронт, макар че 176 вражески дивизии претърпяха поражение на другите фронтове.

            От 15 фронта на Червената армия повече от половината генерали и маршали са от украински произход. По време на войната 11,5 хиляди войници бяха удостоени със званието Герой на Съветския съюз, от които – 2069 украински, т.е. всеки пети. От 104 два пъти Герой на Съветския съюз 29 са украинците. Сред тримата, удостоени със званието три пъти Герой на Съветския съюз е нашият сънародник Иван Кожедуб.

            Уинстън Чърчил е казал: "Сред всички народи, които са били пострадали от Германия, украинският засегнат най-много. Обаче заедно с това той с цената на милиони  свои представители направи огромен принос в победата над нея".

            Ние всички прекланяме глави пред светлата памет на загиналите в борбата за чест и свобода на родината си, всички невинни жертви, живота на които е прекъснала война.

            Вечна слава на всички, които намериха смъртта си на фронта и в партизански отряди, в хитлеровски камери за изтезания и лагери на смъртта, умряха от на рани, болести, глад и страдания!

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЬВ ВАРНА

 


Сходни връзки

65-годишнината на Победата във Великата отечествена война 1941-1945гг. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди