изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:49 EET
62-годишна русенка роди близнаци след ин витро    
Любопитно

62-годишна психиатърка от Русе роди близначки след оплождане ин витро с донорска яйцеклетка. Раждането на близнаци от д-р Красимира Димитрова чрез този метод при жени над 60 години е втори случай в света и първи - в България, съобщи ръководителят на русенския АГ комплекс д-р Георги Хубчев, цитиран от БТА.




Шест са случаите в света на родено от жени над тази възраст едно дете с оплодена предварително яйцеклетка и вложена в майката. За класическото ин витро у нас има ограничение за жени до 43 г. Много жени над тази възраст протестират, че се ограничават правата им.

"По повод на това раждане от възрастна майка вероятно ще възникне полемика, но медицинските екипи в Русе и Плевен не можеха да не изпълнят голямото желание на Красимира Димитрова, след като няма законова пречка за това", коментира д-р Хубчев.

Ембриотрасферът в д-р Димитрова е извършен в Клиничния институт по репродуктивна медицина в Плевен с ръководител доц. д-р Емилиана Конова. Майката е лекар и прекрасно осъзнаваше опасността за себе си, допълни Хубчев. За щастие ембриотрасферът успял още на втория път. Двете новородени бебета са момиченца с по 900 и 500 грама тегло.

Родени са чрез секцио, тъй като, въпреки леката 29-седмична бременност, през последните десет дни състоянието на майката рязко се е влошило и е имало реална опасност за живота й.

Състоянието на по-едрото бебе днес е стабилно, но има голям риск за живота на 500-грамовото момиченце, казаха медиците. За бебетата, кръстени Мери и Жаклин, се полагат извънредни грижи. Майката е в добро състояние и може дори да бъде изписана, но тя иска все още да е близо до момиченцата си. По време на секциото тя е пожелала само локална анестезия, за да има възможност да види веднага бебетата.

Другата родила след ин витро с донорска яйцеклетка е 67-годишната англичанка Елизабет Адени. Тя забременяла в клиника в Украйна. Жената е изпълнителен директор на компания за текстил и е била омъжена за кратко преди 1990 г.

 


Сходни връзки

62-годишна русенка роди близнаци след ин витро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.48 секунди