изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:12 EEST
СОМАЛИЙСКИ ПИРАТИ ОТВЛЯКОХА БЪЛГАРСКИ КОРАБ - КАПИТАНЪТ Е ОТ БАЛЧИК    
Новини Българският танкер "Панега" бе отвлечен от пирати във вторник около 18.45 часа в района на Аденския залив. Сигналът за нападението е подаден от капитана Румян Попов, който е родом от Балчик. На борда на кораба има 15 български моряци - почти всички от Варна, танкерът плава под български флаг.

 

Връзката с "Панега" е загубена в 18.32 часа във вторник, а три минути по-късно Попов информирал намиращата се на 7 мили американска фрегата, че корабът е завладян от пирати, съобщиха електронни медии. Плавателният съд е похитен за 12 минути от сомалийците, въпреки че се е намирал в охранявана зона. Пленяването на танкера е станало на 100 мили източно от Аден. „Панега" е плавал към Индия, където е трябвало да бъде нарязан за скрап, бил е празен. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби. Плавателният съд е построен през 1985 г. във корабостроителния завод „Георги Димитров" във Варна.

 

 

Танкерът има застраховка срещу отвличане, съобщиха от Министерството на външните работи. От ведомството се надяват това да помогне. "Няма причини да смятаме, че някой от екипажа на отвлечения в района на Аденския залив български танкер е пострадал", заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия. „Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията", каза Калин. „Единствено Български морски флот, чиято собственост е корабът, ще води преговори за освобождаването му", посочи изпълнителният директор на параходство БМФ капитан Христо Донев. Според него, моряците на борда на „Панега" имат достатъчно провизии. Донев разкри, че попадането в плен на сомалийци е прецедент в историята на параходството. Той изрази учудване от хода на пиратите да посегнат на кораб без стойност като „Панега", който отивал за скрап и няма товар на борда си. Изпълнителният директор на БМФ отбеляза още, че по време на нападението в близост до отвлечения „Панега" се намирал още един български кораб, собственост на параходството, „Хемус".

Румян Попов е завършил образованието си през 1981 година във Варна, разказаха за НДТ балчиклии. След това продължил да учи морски науки в Санкт Петербург. По-късно служил във военно поделение в морската столица и след уволнението си от армията започнал работа в Български морски флот. От дълго време живее във Варна. Румян Попов има двама сина, които са тръгнали по стъпките на баща си. Единият вече е завършил морското училище във Варна, а другият в момента следва там.

"Забраниха ни да коментираме каквото и да е по случая" - каза пред журналисти Веселин Попов - брат на капитана на "Панега". По думите му, вчера съпругата на Румян Попов бе в БМФ и чакаше да се чуят или да научат нещо за съдбата на хората. За себе си Веселин сподели, че е военен пенсионер и работи като охрана в Балчик. Съпругата му е безработна. Двамата имат две деца – син Калоян, който е на 28 години и работи на Слънчев бряг, и дъщеря – Цветелина – служител в ДСК. Попов сподели, че през август двамата със съпругата му чакат и първото си внуче.

Други 13 български моряци продължават да са в плен на сомалийски пирати според доклад на международната неправителствена организация „Екотера Интернешънъл". Петима от 22-членния екипаж на танкера за течни химикали „Сейнт Джеймс парк" са българи. Плаващият под британски флаг танкер беше отвлечен на 28 декември миналата година. На борда на автовоза „Ейшън глори" пък има осем българи, в това число и капитанът. Корабът беше отвлечен на 2 януари тази година. Няма скорошни данни за напредък в преговорите с похитителите. От Министерството на външните работи заявиха, че поддържат постоянен контакт с близките на отвлечените моряци.

 

Списък на екипажа

 

1. Румян Попов - капитан

2. Христо Илчев - първи помощник-капитан - родом от село Сърнец

3. Стефан Василев - втори помощник-капитан

4 Пантелей Бахчеванов - трети помощник-капитан

5. Орлин Радушев - втори механик

6. Румен Вълков - готвач

моряци

7. Добромир Димитров

8. Петър Танджиев

9. Севдалин Дончев

10. Николай Андрееев

11. Георги Георгиев

12. Валери Василев /най-млад, роден през 1983 г./

13. Божидар Маринов

14 Зарко Манолов

15. Никола Саваклиев

 

Г. ПЪРВАНОВ: ИМА НЕДОСТАТЪЧНА МЕЖДУНАРОДНА СИСТЕМА ЗА СИГУРНОСТ В АДЕНСКИЯ ЗАЛИВ

 

Това заяви при визитата си във Варна президентът Георги Първанов в отговор на въпрос на медиите как ще коментира поредното похищение на българския кораб. Държавният глава подчерта, че още при първия му разговор с президента на САЩ Обама в Инстанбул темата била дискутирана между двамата. „България може да засили своето участие в международната система за сигурност в залива, но тепърва предстои да се направи необходимото, за да се предотвратяват подобни инциденти” – каза още Първанов. Той подчерта още, че ако все пак стават такива инциденти, трябва да има по-ефективна система на бързо договаряне. На питане дали бихме могли да пратим своя фрегата в сомалийски води, Първанов заяви, че там има много по-мощни сили в морско отношение от нас, но добави, че нашата подкрепа би могла да бъде в друго отношение. НДТ

 

 

Интернет/ Екип на НДТ

 


Сходни връзки

СОМАЛИЙСКИ ПИРАТИ ОТВЛЯКОХА БЪЛГАРСКИ КОРАБ - КАПИТАНЪТ Е ОТ БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди