изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:24 EEST
Ние сме с прекомерен дефицит, Естония - готова за еврото    
Европейски съюз България има прекомерен бюджетен дефицит, а Естония е готова за членство в еврозоната, обяви Европейската комисия (ЕК) днес. Предоставените от българските власти данни през април 2010 г. в рамките на процедурата за прекомерен бюджетен дефицит сочат, че този дефицит е достигнал 3,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г., съобщи днес говорител на ЕК.

Според пролетните прогнози става дума за временен дефицит, тъй като за тази година се прогнозира показателят да е под 3% от БВП.

Независимо от това, не може да се смята, че цифрата е близо до препоръчителната стойност (3% от БВП) в Пакта за стабилност и растеж и ЕК стига до извода, че изискванията на пакта не са спазени, добави той.

При процедурата при прекомерен дефицит ЕК трябва да изготви доклад, веднага щом в страна членка на Европейския съюз бъде установен дефицит, надхвърлящ референтната стойност от 3% от БВП.

Tози доклад се внася от ЕК в Съвета на Европейския съюз, който трябва да вземе решение. Досега няма случай, при който членка да е наказвана за прекомерен дефицит.

Само че при представянето на мерки за по-добро финансово управление в Европейския съюз днес председателят на Европейската комисия посочи, че една от тези мерки ще бъде по-строго прилагане на процедурата при прекомерен дефицит.

ЕК препоръча Естония да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2011 г.

и да стане 17-ата й членка, съобщи естонското министерство на външните работи.

В комюнике на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен е посочено, че Естония е изградила до голяма степен устойчива икономическа конвергентност и е готова да въведе еврото от 1 януари 2011 г.

По прогнози на комисията бюджетният дефицит на страната тази година и догодина се очаква да бъде 2,4%, а държавният й дълг да бъде 9,6% през 2010 г. и 12,4% през 2011 г. - рекорд в Европейския съюз.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Ние сме с прекомерен дефицит, Естония - готова за еврото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди