изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:35 EEST
Граждани от 9 страни жертви на ужаса в Триполи    
По света
Жертвите на самолетната катастрофа в Либия са от девет националности, обяви либийският министър на транспорта Мохамед Зидан, цитиран от Франс прес.


Сто и трима души загинаха, когато "Еърбъс" А 330-200 на либийската авиокомпания "Ал Африкия" се разби при кацане на летището в Триполи. Повече от половината от жертвите са холандци - 61 души. Но също холандец е и единственият спасил се по-чудо при катастрофата - осемгодишно момче.

Двама от загиналите са германци, един - французин. Сред останалите жертви има граждани на Южна Африка, Финландия, Великобритания, Филипините и Зимбабве, посочи министърът. Единайсетте членове на екипажа са либийци. Британското външно министерство обяви, че в катастрофиралия самолет е имало един британски гражданин, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В Либия е създадена специална комисия за разследване на причините за катастрофата. Властите отхвърлиха версията за атентат. В някои арабски медии се появиха съобщения, че катастрофата е причинена от грешка на пилота. Производителят на самолета "Еърбъс" съобщи, че ще предостави пълна техническа помощ на властите в разследването.

 "Ал Африкия", чийто самолет катастрофира, е млада либийска държавна авиокомпания, която досега не е имала злополуки. Според германската авиотранспортна група Авиарепс, която управлява бизнеса на "Ал Африкия" в Южна Африка, катастрофиралият самолет е преминал всички технически проверки за безопасност. "Ал Африкия" е създадена с решение на либийския парламент през април 2001 г. с цел да осъществи "мечтата за директна връзка между африканските страни", без да се минава транзитно през Европа, се посочва в сайта на либийската авиокомпания.

Базираната в Триполи "Ал Африкия еъруейз" започва дейността си като наема самолети "Боинг" за обслужване на няколко африкански столици, сред които Хартум и Бамако. В момента тя извършва полети до няколко големи градове в Африка (оханесбург, Кайро, Абиджан и Акра) и Европа (Лондон, Париж, Амстердам, Рим). Компанията с капитал 70 милиона долара притежава, според сайта й, само самолети европейско производство "Еърбъс": три А 320-200, три А 319-111 и три А 330-200 от същия тип като катастрофиралия в Триполи.  dir.bg

 


Сходни връзки

Граждани от 9 страни жертви на ужаса в Триполи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди