изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 06:00 EEST
КУЛТУРНОТО МИНИСТЕРСТВО ИСКА ОБЩИНИТЕ ДА ПОЕМАТ ТЕАТРИТЕ    
НовиниМоже театрите да станат делегирана от държавата дейност, счита кметът на Добрич Детелина Николова


Министерството на културата разпространи тези дни информация, според която предлага на общините да обмислят възможностите за преминаване на културни институти в областта на театралното и музикално изкуство. От пресцентъра на ведомството на министър Вежди Рашидов съобщиха, че за осигуряване на по-добра ефективност в обсъждането на различните модели за реформа в сценичните изкуства, върху които дискутират членовете на вече сформираните работни групи към Министерството на културата, министър Вежди Рашидов е изпратил писма до кметовете на общини, на чиято територия има държавни културни институти в областта на театралното и музикалното изкуство. В писмото се казва: „Един от приоритетите на Министерството на културата е да бъде подготвена, обсъдена и извършена реформа в областта на сценичните изкуства, което цели законодателно и административно да се гарантира по-нататъшното развитие на мрежата, като се въведат принципите на демократизация в управлението на дейностите. Сега е времето да се хармонизират българските практики с европейските и да се започне децентрализацията на управлението и финансирането на сценичните институти – театри, опери, оперно-филхармонични дружества, музикално-драматични театри и филхармонии. По този начин местните власти отблизо ще подпомагат и контролират творческия процес, както и мениджмънта и маркетинга на тези институти, съобразно спецификата на населеното място и региона.
  С оглед на това, смятаме за уместно да обсъдите целесъобразността дали държавният сценичен институт във Вашия град може да бъде преобразуван в общински културен институт, съгласно чл. 9б от Закона за закрила и развитие на културата.
  Министерството на културата чрез своите конкурсни програми за финансиране на проекти ще продължи да подпомага творческия процес, а премахването на административния подход на управление и финансиране ще стимулира творците и техните мениджъри към едно по-ефективно пазарно поведение при създаване и разпространение на талантлива и търсена от зрителите художествена продукция.”
НДТ потърси за коментар и кмета на Добрич Детелина Николова. Тя каза, че НСОРБ има представители в междуведомствена работна група, в която и община Добрич е взела активно участие. Коментирано и евентуално преминаване на културните институти към българските общини, но трябва да се разработи стратегия за това. „Предполагам, че ще ни се даде възможност да обсъждаме – дали да преминат културните институти към общините”, каза Д. Николова. Според нея, държавата трябва да преосмисли позицията си и по посока деактуване собствеността на културните институти. Тя смята, че преходен етап може да бъде функциониране на театрите като делегирани дейности – издръжката да се осигурява от общината, а заплати и осигуровки да са делегирана от държавата дейност.
 


Сходни връзки

КУЛТУРНОТО МИНИСТЕРСТВО ИСКА ОБЩИНИТЕ ДА ПОЕМАТ ТЕАТРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди