изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:40 EEST
ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА „ДВОРЕЦА”    
НовиниРешението взе на вчерашното си заседание Министерски съвет. Има интереси за строителство върху 120 декара от територията, подозира директорът на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев

Правителството прие вчера внесения от министрите Плевнелиев и Рашидов проект на решение за безвъзмездно предоставяне на недвижим имот - публична държавна собственост, за управление от Министерството на културата за нуждите на Държавен културен институт - Културен център „Двореца”, Балчик. Това съобщи вчера официално Министерски съвет.
Имотът е с площ 183 488 кв. м, намира се в местността „Двореца”, има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение” и функционално е предназначен да задоволява обществените потребности в областта на изкуствата, градинското и парково пространствено оформление. Чрез предоставянето му на Министерството на културата ще се създадат необходимите предпоставки за неговото развитие и превръщането в културен център с международно значение.
През последните осем години ведомството е вложило над 2 млн. лв. за реставриране и ремонтиране на разположените в комплекса сгради и съоръжения, за изграждане на нова канализация за битовите отпадни води и дренажна система, с което се предотвратяват ерозия и свличания. Осъществено е обновяване на растителните видове в градините, създадени са нови паркови композиции.
Неотдавна Министерството на културата излезе със становище, че въпросното решение касае единствено и само територията, която съгласно Акт за публична държавна собственост № 604/1998 год. се управлява от Министерство на културата и която от 1948 година се стопанисва, поддържа и опазва от ведомството. Министерство на културата не прави опити за придобиване на права на управление, защото то и към момента реално ги упражнява, като стопанисва, опазва и поддържа територията на целия групов паметник на културата, включително и парковата му част, се казваше в становището. Както и това, че министерство на културата не претендира за ползваните от СУ ”Св.Климент Охридски” терени по Акт за публична държавна собственост № 604/1998 год. и новото решение не се отнася за тях. На СУ ”Св.Климент Охридски” не се отнемат никакви права върху имота, който те ползват и върху, който имат предоставени права съгласно АДС 604/1998г. и по никакъв начин не се възпрепятства научната им дейност, съобщиха относно проекта за това решение от МК.
НДТ потърси за коментар и ръководителя на „Ботаническата градина” в Балчик Ина Манчева. Тя сподели, че е в шок от това решение. Очаква все пак юристите да го разгледат и да се произнесат какво точно следва от него, но притесненията й се базират на факта, че именно същинската паркова част, позната като Ботаническа градина, и защитената местност са на площ от 183 декара. Според нея, с новото решение се повтаря отменено решение на кабинета Станишев, с което на Ботаническата градина се оставят само 11 декара стопански двор и разсадник.
„Категорично се отнема целият парк на Ботаническата градина, което е в нарушение, все едно няма решения на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, които са потвърдили правото ни за управление на цялата паркова част от 1955 г.”, коментира за НДТ директорът на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев. Той коментира, че в основата и на това решение е проектът за строителство там, който е още от времето на министър Абрашев. Има 120 декара, които не са застроени. Преди време се обсъждаше там да се строи културен център по религии, сега министър Рашидов говори за международен културен център, коментира д-р Косев. Според него, това решение на правителството е „Пир по време на чума”. Той е категоричен, че изпълнителната власт погазва Конституцията като не спазва решенията на съдебната власт. „Обясненията на Министерството на културата, че нищо не се отнема на Ботаническата градина, е абсолютна лъжа. Тъй като, за да дадеш нещо някому, трябва да го вземеш от някой друг”, каза още той. И добави, че заповедта така е изготвена, че СУ „Св. Кл. Охридски” , към който е Ботаническата градина, дори не може да я поиска, тъй като не фигурира в нея. Тепърва юристите ще се произнасят има ли основание и дали тя ще се обжалва. Това е опит да се вземе Ботаническата градина поне за стотен път. Всяко правителство като дойде на власт прави опити да я отнеме, припомни д-р Косев, но той е категоричен, че ще продължи да се бори за запазване на градината.
 


Сходни връзки

ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА „ДВОРЕЦА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди