изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:08 EEST
Матурата става вход за университетите    
Образование
Вариант 2 беше изтеглен днес на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература в присъствието на министъра на бразованието Сергей Игнатов. Това стана в сградата на ведомството от журналистката Ивелина Георгиева от Инфобюро, която беше избрана чрез жребий, съобщи БТА.


По последни данни се очаква на матурата да се явят 69 741 зрелостници от страната, каза министърът на образованието Сергей Игнатов. Те ще разполагат с четири часа за работа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с два часа повече.

Матурата се състои от тест от 41 въпроса, като последният от тях е аргументативен текст. Той ще се оценява с 30 точки от общо 100. Учениците задължително трябва да отбележат по кой жанр ще пишат - интерпретативно съчинение или есе. Текстът трябва да бъде до четири страници. Изпитният вариант се отваря чрез парола във всяко училище, след неговото изтегляне. Изпитът се състои от тест с 41 задачи. Последната от тях е аргументативен текст, а учениците ще избират дали да пишат интерпретативен текст или есе.

Зрелостниците за първи път през тази година избират да пишат интерпретативно съчинение или есе на 41-ви въпрос от теста за държавния зрелостен изпит по български език и литература, като темата е "Силата на словото" по откъси от одата "Левски" от Иван Вазов. Това съобщи Милена Иванова - председател на комисията по проверка и оценка на държавния зрелостен изпит по български език и литература, цитирана от БТА.

Вторият задължителен зрелостен изпит е на 17 май.

Матурите и изпитът са подбрани така, че да могат да оценят нивото на зрелостниците над средното в страната, заяви министър Игнатов.
До 7 юни се очаква да бъдат обявени резултатите от матурите. През тази година в 37 висши училища в отделни специалности оценките от държавните зрелостни изпити ще заменят конкурсния изпит.

До 2-3 години матурите ще са основен вход за университетите, каза още  Сергей Игнатов.
"Сега 37-40 университета използват резултатите от матурите в балообразуването, а има и специалности, в които се влиза направо с оценките от държавните зрелостни изпити", уточни министърът. Той прогнозира, че демографската криза ще принуди всички български университети да приемат резултатите от матурите.
dir.bg

 


Сходни връзки

Матурата става вход за университетите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди