изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:16 EEST
Трима с доход по 10 млн. лв.    
Новини Трима българи са записали в данъчните си декларации, че годишният им доход за 2009 г. е над 10 милиона лева. Това съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Само един от топмилионерите е софиянец, уточниха пред “Труд” от агенцията.

Доход за над 1 милион лева са декларирали общо 70 души. През миналата година декларация за милиони, спечелени през 2008 г., са подали 87 български граждани. Въпреки че броят на милионерите е намалял, в хазната от тях ще влязат повече пари в сравнение с миналата година. Причината е, че само от тримата най-богати в бюджета ще влязат 3 млн. лв.

Междувременно от статистиката на БНБ става ясно, че хората с банкови депозити за над 1 млн. лв. се увеличават. През март те са 395 - с 35 повече, отколкото през декември м. г.

От НАП съобщиха още, че само за един месец са декларирани доходи от наеми в размер на 185 млн. лв. Това е тройно повече в сравнение със същия период на миналата година.

Общо през тазгодишната данъчна кампания декларации са подали 530 000 души. Те са с 13 000 повече в сравнение с миналата година.

В същото време данъчните установили, че 100 000 души са “забравили” да подадат декларации за 2008 г. и 2009 г. Работодателите им обаче са заявили пред НАП, че са им изплащали заплати.

В интервю за БНР Красимир Стефанов заяви вчера, че проверката на лица, свързани със задържаните по операция “Наглите”, върви с пълна пара. В момента се проверяват 100 човека близки до обвиняемите.

“Там има сложни взаимовръзки, правим и запитване по линия на международния обмен”, каза още директорът на НАП. Той подчерта, че проверяваните няма как да скрият капитали, тъй като при данъчна проверка се запорират сметките им.

Димата Руснака платил най-много през 2003 г.
През 2003 година Дмитрий Русевич Минев (наричан Димата Руснака), един от доайените на бившата силова групировка СИК, спокойно можеше да претендира за наградата “Данъкоплатец на годината” сред физическите лица. Тогава бяха изнесени данни за платените от него данъци за 2002 г. Според публикации данъците на Минев са най-големите сред физическите лица в страната.

Димата Руснака е оставил в хазната през 2003 г. 460 хиляди лева. Това означава, че годишните му доходи са възлизали на над 1,5 млн. лева, или около 486 средни годишни заплати за страната през 2002 г. Според фирмените регистри по това време Минев е акционер в осем фирми (в четири от които е мажоритарен собственик), като извършваните от тях дейности са търговско посредничество с разнообразни стоки, горива, руди, метали и химични продукти, друга търговия на едро, дейности на туроператори и туристически агенции, хотели и мотели с ресторанти и техническо обслужване и ремонт на автомобили.

За същата година доходите на Красимир Маринов-Големия Марген пък се изчисляват на около 760 хиляди лева, върху които е платил 220 хиляди лева данък общ доход, според публикация във в. “Сега”. Други знакови фигури - Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата, са се представили малко по-скромно - платените данъци са над 100 хиляди лева, а доходите съответно надхвърлят 347 хиляди лева за 2002 г.

Собственик на “Кремиковци” бе номер 1 по данъци
Самоличността на милионерите, които декларират доходите си, се пази стриктно от Националната агенция за приходите. Данъчната тайна не позволява тя да бъде разкрита.

Понякога обаче завесата се повдига. Данъчната администрация награждава на бляскави церемонии данъкоплатците, които внасят в хазната милиони. Събитието е известно като “Данъкоплатец на годината”. Нерядко обаче това е придружено със скандали. Така например през 2006 г. челните две места в класацията на най-големите данъкоплатци бяха заети от баща и син. Бившият собственик на “Кремиковци” Валентин Захариев и синът му Кирил бяха наградени от тогавашната шефка на НАП Мария Мургина.

Шест дни по-късно гръмна скандал, след като данъчен служител беше хванат с белязани пари. Оказва се, че редовият инспектор Александър Ангелов се е опитвал да изнудва Валентин Захариев за подкуп от 1,5 млн. лв., за да му разсрочи данъчни задължения. Ангелов беше спипан при получаването на първия транш от парите. Така обаче става ясно, че “данъкоплатецът на годината” Валентин Захариев всъщност не се е издължил на фиска.

Първо се появи информация, че той е платил 11 милиона лева от дължимите 29 млн. лв. Впоследствие се разбра, че и тези пари всъщност са били удържани от две негови фирми, които имали да си възстановяват ДДС от бюджета.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Трима с доход по 10 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди