изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:00 EEST
СВОБОДОМИСЛИЕ, ЕНТУСИАЗЪМ И ТВОРЧЕСКИ ДУХ    
ИнтервютаТака директорът на Езикова гимназия "Гео Милев" Милена Иванова определи духа и атмосферата в училището


Милена Иванова е тясно свързана с добричката езикова гимназия от много години. Възпитаничка на училището, а преподавател в него от 1983 г. От 1994 досега е директор на гимназията.

* Тази учебна година отново бе плодотворна за нашето училище
* Винаги бих приветствала разширяване на езиковата география в гимназията
* Щастлива, но и с чувство на празнота изпращам абитуриентите

- Г-жо Иванова, тази година отново възпитаниците на добричката езикова гимназия имат много успехи в различни области. Кои са най-големите постижения?
- Наистина, тази учебна година отново бе плодотворна за нас и за това говорят резултатите, с които се гордеем. Десетокласничката Надежда Георгиева с преподавател Даринка Господинова спечели изключителна стипендия към фондация "Отворено общество" за шестгодишно обучение в Съединените американски щати. А Десислава Димитрова от 12 клас с преподавател Румяна Янкова е единствен в страната лауреат на Националната олимпиада по немски език. Наши възпитаници заеха призови места на национални олимпиади и състезания по физика, история, немски език, на национално многоезично състезание и много други. Това са Емануил Главчев, Димитър Дженков, Антоний Димитров, Стефани Мирославова, Мария Терзиева, Илия Петков, Деница Ангелова, Мила Павлова и така нататък. Имаме още класирани ученици за националните олимпиади по биология, химия, математика, информатика. Тези успехи ни дават право на участие в проекта "Грижа за всеки ученик" на Министерството на образованието, младежта и науката. Това се изразява в допълнително финансово стимулиране на училищата и вливане на средства в подготовката на ученици за следващата година по съответния предмет. Тоест, парите са за хонорари на преподавателите за извънредните часове подготовка. Така едновременно се поощряват изявите на учениците и работата на успешните учители.
Спортните отбори на гимназията ни също пожънаха високи успехи - призови места на областните първенства и участие в зони по футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, бадминтон и тенис. Отборът ни по волейбол - девойки се класира за републиканско първенство.
Запазена марка на Езикова гимназия са театралните спектакли на български и чужди езици, международни обмени, проекти и контакти с ученици от Германия, Франция, Италия, Финландия, Полша, Турция и др.
Като говорим за успехите, бих искала да отбележа и факта, че традиционно наши преподаватели са носители на различни отличия. Миналата година, например, Румяна Янкова получи наградата "Константин Величков", а Даринка Господинова - отличието "Неофит Рилски".
- Разкажете ни за традиционните ученически обмени.
- Тези обмени се осъществяват вече 20 години с гимназията "Лайбниц" в град Санкт Ингберт, Германия. В момента дори при нас гостува група от немски ученици, които в началото на седмицата бяха приети от зам.-кмета Камелия Койчева. Нашите ученици ще им върнат визитата през юни. Чрез тези обмени от една страна възпитаниците ни усъвършенстват своите езикови умения, а от друга - децата в двете държави получават впечатления за живота на своите съученици. Реализираме и съвместни проекти.
- През годините немската школа бе най-силна в гимназията. Все още ли е така?
- Немската ни школа продължава да бъде силна, но в последните години и английската школа има мощно влияние. За следващата учебна година предвиждаме увеличение на английските паралелки с една за сметка на френските. В последните години изключително се засилва интересът към английския език. Допреди 2-3 години, въпреки световните тенденции, основният интерес при нас беше към немския, но вече се наблюдава изместване.
- Предвиждате ли въвеждане на обучение и по други езици?
- Аз винаги бих приветствала едно разширяване на езиковата география в училище, но за целта - освен интерес, трябва да имаме и сигурни преподаватели. В момента имаме обучение по италиански като втори чужд език. При възможност бихме въвели и испански. В световен мащаб испанският винаги е бил един от основните езици, но досега в България не се възприемаше като перспективен. В последните години обаче се наблюдава интерес и към него.
- Традиционно в гимназията през годините се канеха чуждестранни преподаватели. Как стои този въпрос сега?
- В момента имаме една преподавателка от Германия - стажантка. Тя се казва Таня Щокингер и е при нас по линия на фондация "Роберт Бош", която изпраща дипломиращи се студенти на тримесечни стажове. За следващата учебна година имаме потвърждение за преподавател от Щатите по линия на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт".
- Какви възможности дават на младите хора немските и френските езикови дипломи и предвиждате ли подобна възможност и по английски език?
- Немската езикова диплома дава възможност на завършилите ученици, които искат да следват в Германия, да направят това без да полагат езиков изпит. Същият достъп, но до френски университети, дават френските езикови дипломи. За английския език все още няма такава програма, която да е интегрирана към училищата. Има много външни изпити за сертификати и нашите ученици се явяват изключително успешно на тях.
В момента обаче ние сме в преговори Езикова гимназия да стане изпитен център за Кеймбридж сертификати и за университета в Мичиган. Правим сериозни постъпки в тази насока. Идеята е тук да се провежда езиковият изпит, а така също и да подготвяме нашите ученици.
- Имате ли наблюдения каква част от учениците, завършващи ЕГ "Гео Милев", се насочват към филологически специалности?
- За съжаление, малка част. И също така малка част се връщат като бъдещи колеги, тоест преподаватели в гимназията. За филологическите специалности това е обяснимо. Владеенето на чужд език по-скоро се използва като средство за друга професионална ориентация.
- Предстои изпращане на абитуриентите. Как се чувствате в този ден?
- Щастлива, но и с чувство на празнота. Малко ми е мъчно, че се разделяме с тях, но няма как.
На 21 май ще се състои тържеството по изпращане на 177 зрелостници. Миналата година нашите абитуриенти отлично издържаха държавните зрелостни изпити. Очаквам и сега да бъде сега. Самият бал ще бъде на 24 май - по традиция, в ресторанта на комплекс "България".
- Какъв е духът на езиковци, атмосферата в гимназията?
- Това е дух на принадлежност към ценностите и традициите на нашето училище. Дух на изключително свободомислие и ентусиазъм, творчески дух.

 


Сходни връзки

СВОБОДОМИСЛИЕ, ЕНТУСИАЗЪМ И ТВОРЧЕСКИ ДУХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди