изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:39 EEST
СТОЛЕТНИК ЩЕ ЦЪФТИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
ЕкологияЛютата зима причини частично измръзване на част от Средиземноморските видове


Феерия от цветове и форми властва и в момента в Ботаническата градина в Балчик. Най-атрактивна в момента там е пролетната градина, където има изобилие от пролетни цветя. В момента в градината има цъфнало алое сапонария с красив оранжев цвят. Предстои да цъфти и столетник, което не е толкова хубаво, тъй като означава, че след това растението ще загине, обясняват ботаниците.  
Последната инвентаризация, извършена в Ботаническата градина в Балчик, сочи, че там се отглеждан около 2800 вида растения и още около 1600 вида кактуси и сукуленти. Най-старите екземпляри са на около 60-63 години, тъй като се знае, че когато са пренесени в Балчик са били на възраст между 5 и 10 години. Най-голямото по височина растение е петметров сукулент абесинска млечка.  Най-тежкото растение, което се отглежда в градината, е вид опунция, която тежи над половин тон и 12 мъже трудно могат да я преместят.
Лютата зима е причинила щети на част от средиземноморските видове. Някои 55-годишни чемшири частично са измръзнали. Това означава, че те вече ще имат нарушена форма. Напълно измръзнали видове обаче няма, успокоява ръководителят на Ботаническата градина Ина Манчева.
 


Сходни връзки

СТОЛЕТНИК ЩЕ ЦЪФТИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди