изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:37 EEST
РЪСТ НА СЛУЧАИТЕ НА РАК НА КОЖАТА В ДОБРИЧКО    
ЗдравеСпецификата на района като туристически и селскостопански район се сочат като основни причини за това. Има ръст през последните години на случаите на рак на кожата в Добричка област, съобщи за НДТ завеждащият отделение „Кожни и венерически болести” към МБАЛ в Добрич доц. Д-р Борислав Дърленски. Той бе посочен като


Специалист в Добрич, който участва в програмата на Европейския съюз за профилактика на рака на кожата „Евромеланома”. Тази година тя стартира на 11 май и тогава се извършваха безплатни прегледи. Статистиката сочи, че от 2005 г. насам над 11 000 българи са минали безплатно при дерматолога. Прегледите се правиха в над 20 кабинета в цялата страна.
В основата на идеята за кампанията е френската фирма АVЕNT. С нейно съдействие е създадена възможност за профилактичните прегледи тази година. На 11 май в цялата страна са били организирани профилактични прегледи на хора, които имат бенки /пигментни невуси/, които са рискови за развитието на меланома. Кабинетът на д-р Дърленски също е бил посетен от добричлии. Те са били посъветвани от личните си лекари или сами са пожелали преди летния сезон да направят профилактичен преглед и да знаят какви слънцезащитни средства могат да използват. Добрата новина е, че не са установени промени по кожата, по съществуващите пигментни лезии, които да са подозрителни за меланом на кожата, каза доц. Дърленски. Той подчерта, че акцията е именно за профилактика н рака на кожата, тъй като преди лятото хората трябва да са наясно и да използват фотозащитни средства – широкополи шапки, тениски, фотозащитни кремове с фактор над 50+.
Доц. Дърленски подчерта, че за децата е задължително да се използват кремове с фактор около 30. Добре е те да са като мляко и по-често да се намазва кожата, особено когато децата са на море. Там трябва намазването да е на около два часа.
Застрашен от рак на кожата е всеки, който е изложен по-продължително на слънце. Такива са полевъдите, както и работещите в туризма като аниматори, спасители и др. Професионалният риск е факт, но трябва да се избягват най-вече изгаряния от слънцето в предпубертетна възраст. Крайно неправилно е това, което правят много тийнейджъри, а именно да стоят от сутрин до вечер на плажа. Задължително е между 11 и 15 часа да няма директно излагане на слънце. Трябва да се има предвид, че понякога и чадърът на плажа не спасява, тъй като има отразени лъчи от водата и пясъка, които също водят до изгаряния.
Съвременните средства за защита предпазват както от UVA, така и от UVB лъчите. Те имат много подобрени качества, посочи доц. Дърленски.
Във връзка с това, че Добричка област е селскостопански и туристически район, а е факт и застаряване на населението, през последните години се отчита ръст в заболеваемостта от кожен рак – карцином и меланом, каза още той. И добави,че кожният рак е възможно да бъде лекуван. Единствен карциномът не дава разсейки, а при ранна диагностика може успешно да бъде лекуван. Меланомът пък е най-злокачественото туморно образование в човешката патология и дава много метастази.
Затова от особено значение е ранната диагностика. В случаите, когато е ранно диагностициран, има шанс за оздравяване. Желателно е два пъти в годината да се правят  профилактични прегледи, напомни още доц. Дърленски.
 


Сходни връзки

РЪСТ НА СЛУЧАИТЕ НА РАК НА КОЖАТА В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди