изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:44 EEST
Проверяват висши магистрати за незаконни имоти    
Ред и сигурностКомисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС се е самосезирала след публикация за придобити имоти от роднини на магистрати в Приморско. Един от проверяваните ще е скандалният председател на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов, чието име беше замесено с групата "Октопод". Точно вчера от ВСС заявиха, че след проверка е установено, че той няма връзка със задържаната банда за отвличания, ръководена от Алексей Петров, заради това няма да бъде наказан.

Преди няколко месеца около Пенгезов имаше и друг скандал, след като много съдиите се обявиха против неговото назначаване заради стари обвинения в копупция, които обаче не бяха доказани.

Другият проверяван ще е бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, който до вчера беше редови магистрат, но бе дисциплинарно уволнен заради връзки с Красьо Черния.

ВСС ще провери и трима магистрати от Върховния административен съд (ВАС) - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов. Името на Генков нашумя преди дни, когато беше набеден, че е вечерял с един от братята Галеви в столичен ресторант. Проверка обаче установи, че двамата са се засекли там случайно и не са били заедно.

По-рано днес председателят на ВАС Константин Пенчев е сезирал председателя на етичната комисия във ВСС Цони Цонев.
В писмото си той заявява: "Във връзка с изнесената днес в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия информация от журналиста от в. „Капитал” Росен Босев за придобити от роднини на съдии (председателите на отделения Генков, Урумов и Икономов) имоти с право на строеж в община Приморско, като крайно нуждаещи се, ви сезирам с искане да се извърши необходимата проверка. Смятам, че в случая е наложително ВСС своевременно да установи дали тримата магистрати са уронили престижа на съдебната власт. Ако съветът прецени, че е налице това нарушение на Етичния кодекс, аз своевременно ще внеса искане до ВСС за образуване на дисциплинарни производства”.

"ВСС има трайно установена практика да разглежда всички сигнали, свързани с действията на магистратите. Ако се установят и докажат факти, чрез които се нарушават моралните норми на поведение ще бъдем непримирими в наказанията си към магистратите, независимо от високите постове”, заявяват от от Етичната комисия.

Според публикацията в "Капитал" край Приморско е започнал строеж на жилищна сграда, като инвеститор на проекта е Деница Урумова. Преди да стане младши съдия в Благоевградския окръжен съд миналото лято, тя е била управител на две големи строителни фирми. Тя е дъщеря на Николай Урумов - ръководител на трето отделение във ВАС, което гледа дела, свързани с държавната и общинската собственост.

Схемата на получаване на апармент е следната - желаещият да получи имот подава заявление до общината, в което декларира, че е крайно нуждаещ се. След като молбата му е одобрена, общината му учредява право на строеж, за което той плаща символична такса.

Урумова обача, твърди пред "Капитал", че законовите процедури са спазени. Тя изразява съмнение, че атаката идва от хора, които имат интереси в строителството в района. Съдийката отказва да говори в детайли за сделката в Приморско с мотив, че ще предостави всички документи на ВСС. dir.bg

 


Сходни връзки

Проверяват висши магистрати за незаконни имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди