изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:08 EEST
И Кунева обвинена в конфликт на интереси    
Европейски съюз

Организацията за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл" обяви, че е силно притеснена от опасността от конфликт на интереси, когато бивши европейски комисари заемат изгодни позиции в частния сектор



Няколко месеца след оттеглянето на кандидатурата на Румяна Желева за Европейската комисия заради обвинения в конфликт на интереси и бившият ни еврокомисар Меглена Кунева получи подобни обвинения.

На 12 май Кунева бе избрана за член на управителния съвет на френската банка "Бе Ен Пе Париба".

Корпоративни длъжности заеха още трима от бившите членове на Еврокомисията.

Неправителствената организация за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл" обяви, че е силно притеснена от опасността от конфликт на интереси, когато бивши европейски комисари заемат изгодни позиции в частния сектор и поиска преразглеждане на етичния им кодекс.

Освен работата в "Бе Ен Пе Париба", Меглена Кунева прие да бъде политически съветник на еврокомисаря по транспорта Сийм Калас.
Ирландецът Чарли Маккрийви, който беше комисар за вътрешния пазар, беше назначен неотдавна в нискобюджетната ирландска авиокомпания "Райънеър".

Австрийката Бенита Фереро-Валднер, бивш комисар по външните отношения, е станала член на надзорния съвет на германската презастрахователна компания "Мюних Ре".

Германецът Гюнтер Ферхойген, който в предишната ЕК отговарящше за проимишлеността, постъпи на работа в британската банка "Роял банк ъв Скотланд".

Новите постове на бившите комисари разпалиха оживени дебати за тяхната безпристрастност в бъдещата им професионална дейност.

Според "Трансперънси интернешънъл" компаниите, в които те са започнали работа, могат да се възползват от предишната им роля, наемайки ги по-малко от година, след като те са приключили мандата си като еврокомисари.

Сегашният Етичен кодекс на европейските комисари поставя като условие, че бившите еврокомисари не може да заемат постове, свързани с предишното им портфолио за период от най-малко една година.

Бившите еврокомисари са длъжни да информират ЕК за своята нова работа и ако има връзка с тяхно предишно портфолио, ЕК трябва да потърси мнение от Етичната комисия.

От гореспоменатите случаи, единствено назначението на бившия еврокомисар Маккрийви в нискотарифната авиокомпания "Райънеър" беше одобрено от комисията, докато решенията за останалите бивши комисари се очакват в предстоящите седмици.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

И Кунева обвинена в конфликт на интереси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди