изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:06 EET
Бедствено положение в Банско след наводнение    
Новини
Бедствено положение обявиха в община Якоруда вследствие на поройните дъждове през нощта, предаде БГНЕС. Река Черна места е излязла от коритото си, разрушени са два моста и част от пътищата, поради което няколко села са откъснати. Затворена за движение е отсечката Якоруда-Велинград. Движението по шосето Разлог-Юндола-Велинград е спряно или затворено. Селскостопанската продукция по поречието на Места е почти напълно унищожено.


Най-големите поражения са нанесени в Банско. Река Глазне, която минава през града, е излязла от коритото си. Хотелите в новата част, около станцията на кабинковата въжена линия, са наводнени.

Над 20 къщи и около 10 хотела са наводнени в Банско, уточни кметът на града Александър Краваров, предаде "Фокус". Продължават отводнителните дейности. "Река Глазне е пробила на 3 места. Справихме се с този проблем, но през нощта около 01.00 часа изби на друго място, промени се изцяло коритото", каза още той.

Движението в отсечката Разлог-Белица също се осъществява трудно. Подкопан е пътят, има разрушени мостове. Якорудските села Кузьово, Бел камен, Конарско, Смолево, Аврамово са откъснати от света в момента.

И на други места в страната имаше обилни валежи. В Северозападната част от страната валя през целия съботния ден. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН до 20.00 часа снощи във Враца количеството паднал дъжд е 15 л/кв. м. В Монтана измереното количество дъжд е 19 л/кв.м. Няма наводнени мазета или приземни етажи, съобщиха пред "Фокус" от "Гражданска защита". В Лом валежите са 23 л /кв. м, а в Оряхово – 26 л/кв. м.

Метеоролозите предвиждат дъжд и гръмотевеци и днес следобед.

В същото време трима души са обявени за изчезнали при наводнения в Южна Сърбия, съобщи информационният интернет-сайт В92, цитиран от ДПА. Един човек е спасен от пороите, но други трима остават в неизвестност, съобщиха властите в община Търговище, на 350 километра южно от Белград. Пожарникарски части от други градове са изпратени да помагат за евакуирането на къщи, застрашени от реките Пчиня, Козидолка и Лешничка река. Бури с поройни дъждове връхлетяха и други части на Сърбия, включително Белград, информира БТА.
 


Сходни връзки

Бедствено положение в Банско след наводнение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди