изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:20 EEST
ПРЕДСТАВИХА НАРЪЧНИК НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС    
НовиниПроучване на експертите показало, че браншът приема българските туристи като втора ръка гости

Проучване на екип, съставил новия Наръчник на туристическия бизнес към ресорното министерство, с ръководител Марияна Асенова - преподавател по туризъм в СУ "Св. Климент Охридски", е установил, че българите предпочитат почивка в чужбина, заради качеството на обслужването. Това заяви Асенова пред журналисти по време на информационния семинар за туристическия бизнес от Североизточния регион, който се проведе в Добрич. М. Асенова допълни, че над 80 % от българите заявяват, че качеството на обслужването, както и съотношението цена - качество на туристическия продукт зад граница е по-добро. Едва малко над 50 % са тези, които одобряват качеството на родния бранш. Сред мотивите на нашенци да изберат почивка навън е и липсата на услуги за деца. "Не на последно място българите посочват и недоброто отношение от страна на туристическия бранш към тях и заявяват, че на нашите туристи се гледа като на втора ръка гости" - каза още Асенова. Проучването на екипа, издал наръчника, е показало още, че липсва информация за това къде може да се отиде, освен тази за скъпите хотели и известни курорти, както и липсата на разнообразие.
Асенова смята, че проблем на родния туристически бранш е това, че няма добър мениджмънт, за да задържа добрите кадри на място. Анализ на хотели в Слънчев бряг установил, че има много голямо текучество. "Хотелиерите провеждат само начално обучение, не влагат средства в квалификация и преквалификация. Средната заплата е между 400-600 лв. И цялостно малко хотели имат политика за кадрите" - каза още Асенова. Тя е категорична, че трудно се управлява качеството в туризма, защото услугите са различни, но трябва да има конкретни процедури при идентични ситуации.
"Обръщането към българския пазар се констатира от данните  още 2005-2006 г. Международната практика показва, че в ситуация на кризи вътрешният пазар е този, който спасява бизнеса. Никак не е случайно, че българските фирми се обръщат към вътрешния пазар - има специални оферти за българи, има група фирми, доволни от българския турист, които не го подценяват. Тези, които са заложили подобна политика, са доста успешни, тук ми се иска да спомена Албена, защото от няколко години те имат целенасочена политика към българския пазар и може би това е добрият пример в това отношение" - каза още експертът. В рамките на семинара бяха представени и възможностите за финансиране на проекти в областта на туризма по Оперативна програма „Регионално развитие". На семинара присъстваха както представители на туристическия бранш от цялата област, така и от съседна Варна и Златни пясъци. Наред с браншовиците, да се запознаят с препоръките бяха дошли и експерти от общините и областна администрация.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА НАРЪЧНИК НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди