изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:49 EEST
Костов: Хора от службите не трябва да са политици    
Новини
Хора от службите не трябва да имат място в политиката, там се искат други качества. Това каза първият ротационен председател на комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" в 41-то Народно събрание Иван Костов в интервю за БТА.


Според него бранителите на сигурността на страната укрепват и придобиват способности да отразяват рискове и да реагират при кризи и няма какво да правят в сферата на политиката, където се искат други качества.

Костов посочи, че ДАНС се е превърнала в активен участник в защитата на сигурността на гражданите и дава съществен принос в противодействието на организираната престъпност. По думите му обаче все още има какво да се желае от агенцията, защото "до съвършенството ние само се приближаваме, не го постигаме".

Според Костов има все още остатък от стари слабости и трудна управляемост. Първият председател на комисията за контрол на ДАНС посочи, че това, което обаче е изисквало "рестарта" на агенцията в началото на мандата, е била пълната безпомощност на Държавната агенция "Национална сигурност" да направи принос към сигурността на страната.

ДАНС беше започнала да става център на скандали и дори да дестабилизира страната, самата агенция се превърна в дестабилизиращ фактор, рушащ средата за сигурност и при това положение "рестартът" беше абсолютно оправдан. Според Костов в момента агенцията е опора за националната сигурност. Той допълни, че е прекратено изтичането на класифицирана информация към медии и политици.

Премиерът няма отношение към подобен род назначения, каза Костов в отговор на въпроса имал ли е притеснения от назначението на Алексей Петров в Национална служба "Сигурност" (НСС). Според него няма как този въпрос да му бъде зададен, защото той няма никаква предпоставка.

Ако магистратите са част от системата за сигурност, а те са вътре в нея професионално, трябва професионално да получават достъп до класифицирана информация по същите правила, както и служителите на МВР и ДАНС, каза Костов. Според него да им се дава имунитета на народните представители, т.е. да получават достъп по принцип, защото са магистрати, е опасно за държавата. dir.bg

 


Сходни връзки

Костов: Хора от службите не трябва да са политици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди