изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:21 EEST
Бойко: Влизаме в противоракетния щит    
Новини

България ще се присъедини към системата за противоракетна отбрана, потвърди премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на Алианса Андерс фог Расмусен. Поискахме от Пакта 40 млн. евро помощ за военните летища у нас. НАТО пък пожела да изпратим в Афганистан още инструктори, които да обучават местните сили за сигурност.



Българският министър-председател потвърди готовността на България да се включи в противоракетната отбранителна система на НАТО.

Обяви го самият Борисов след среща на четири очи с шефа на НАТО Андерс фог Расмусен и пленарните разговори, в които участваха външният министър Николай Младенов и военният - Аню Ангелов.

Доктрината за проворакетния щит на Пакта предстои да бъде обсъдена и приета на форума на Алианса през ноември в Лисабон, когато ще се одобрява новата стратегия за бъдещото развитие на Пакта, обяви Расмусен.

Премиерът Борисов пък припомни, че от самото начало на идеята за изграждането на противоракетния щит страната ни бе заявила, че ще участва при условие, че това е доктрина на НАТО. Първоначално идеята за противоракетната система бе на САЩ, след което еволюира в натовска, накрая към преговорите се присъедини и Русия.

"Когато си член на Евроатлантическата общност, си има освен права, и задължения", обобщи Бойко Борисов. Той припомни още, че все пак става въпрос за отбранителна система, която ще пази население от 900 млн. души.

"Не знам дали разумен политик би искал да не участва в противоракетната отбрана, при положение, че другите страни-членки ще участват", категоричен бе Бойко Борисов. Не можело при условие, че всички други държави се включват, само ние да кажем "не искаме да участваме", допълни той. Какви точно ангажименти ще поемем в рамките на бъдещата противоракетна доктрина, ще е ясно в Лисабон през есента, добави българският премиер.

Според генералния секретар на НАТО разполагането на елементите от противоракетния щит на територията на 28-те страни-членки ще струва за 10 г. 200 млн. евро. Противоракетната отбрана е бъдещето на Алианса, подчерта Расмусен.

"За тази ниска цена можем да получим ефективна защита", коментира генералният секретар на Алианса. Той заяви, че този проект на НАТО ще бъде още по-успешен, ако в него се включи и Русия.

"Това ще е ясен знак, че противоракетният щит не е насочен срещу Русия и ще се гарантира още по-голяма ефективност на противоракетната отбрана", каза шефът на Пакта.

Първата дискусия по темата се е състояла вчера в рамките на Съвета НАТО-Русия и ще продължи през следващите месеци до срещата на върха през ноември, когато се очаква доктрината за противоракетната отбрана да е финализирана.

НАТО поиска от България да изпрати още инструктори в Афганистан,

стана ясно още от изявлението на генералния секретар на Алианса Андерс фог Расмусен. Заявката е да изпратим инструктори, които да обучават артилеристи от местните сили за сигурност, както и обучителни екипи за поддръжка на ВВС. "В България има експертиза и потенциал в тази посока", изтъкна Расмусен. Алиансът излиза с препоръка и към всички страни-членки да увеличат броя на инструкторите в Афганистан.

Вие сте допринесли в значителна степен за успеха на мисията на НАТО в Афганистан, вашите военнослужещи работят много добре, а обучението на афганистанските военни е ключов елемент в стратегията на Алианса, подчерта генералният секретар на Пакта. Крайната цел е да сме сигурни, че афганистанците сами ще могат да управляват страната си в условията на сигурност и безопасност, добави Расмусен.

Премиерът Борисов уточни, че ще изпратим още инструктори според възможностите ни, а точният брой на българските обучители, които ще подсилят екипа ни в Афганистан, ще се обсъди допълнително между генералния секретар на НАТО и военния министър Аню Ангелов по време на разговорите им следобед.

От своя страна България е поискала от Алианса помощ в размер на около 40 млн.евро за военните ни летища, съобщи министър-председателят. Станало ясно обаче, че и бюджетът на Пакта е свит до крайна степен заради кризата.

"Оказа се, че бюджетът на НАТО е по-орязан и от нашия, имат големи финансови проблеми",

коментира Бойко Борисов. Гаранция дали ще получим поисканите средства не даде и Расмусен.

Расмусен и Борисов са обсъдили още проблемите със сомалийските пирати и стратегическата визия на НАТО на Балканите, където на България се отрежда ключова роля.

"За мен ще е сбъдната мечта да видя всички балкански страни, интегрирани в НАТО и ЕС",

обобщи Андерс фог Расмусен, който е бивш премиер на Дания.

Той призова сръбския народ и сръбските държавници да преосмислят историческия си скептицизъм към НАТО, да си направят изводите и да осъзнаят, че бъдещето на Сърбия е в Евроатлантическата общност. http://www.bnews.bg/

 


Сходни връзки

Бойко: Влизаме в противоракетния щит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди