изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:22 EEST
ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР СЪБОТА - ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА    
Общество В съботата след Спасовден се отбелязва една от големите задушници, наречена Черешова. На този ден се вярва, че душите на покойниците, които са били на свобода след Велики Четвъртък  се прибират. Посещава се гроба на покойника, като близките му го преливат с вода или вино и го прекадяват с тамян и раздават жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".


В неделя се чества Петдесетница, като всяка година това е 50-ия ден след Великден и бележи началото на т. нар Русалска неделя. Според народното поверие най-опасни били в тази неделя вътроглавия вторник, русалската сряда и русалския петък, когато ставали много чудеса, а магиите имали необикновена сила. Затова жените още преди нея излизали на поляните преди изгрев слънце и берели пролетни лековити билки - пелин, орехова шума, които разпръсквали из двора и вкъщи, като така вярвали, че ще се предпазят от магиите и заклинанията на русалиите, откъдето идва и наименованието на седмицата.
Според едно от поверията още в неделя по тайна доба идвали магьосници, които пакостяли на хората. За да се предпазят от вредите им жените в тия дни не работели. Задължително било и да не се оставя малко дете да спи само, като до него винаги трябвало да има пелин, орехови листа или лепка, които да го пазят от техните магии. Не трябвало да се изтърсват трохите навън, за да не откраднат русалиите здравето и берекета в семейството.
 


Сходни връзки

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР СЪБОТА - ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди