изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:28 EEST
Дянков отговаря дали НАП е ограничила облекченията за младите семейства    
Парламент По време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков ще каже дали с указанията си Националната агенция за приходите е ограничила кръга от млади семейства, които могат да ползват данъчно облекчение за покупка на жилище с ипотечен кредит. Преди повече от месец в разработка на Дарик по темата депутати от опозицията заявиха, че с тълкуването си НАП е дописала закона и така е ограничила правото на облекчение за онези млади семейства в България, които първо са си купили дом с кредит и след това са сключили брак.

Повод за въпроса на Мая Манолова от левицата до финансовия министър е указанието на приходната агенция, според което, за да се ползва данъчното облекчение по приключилата вече кампания за доходите от миналата година, е нужно гражданският брак да е сключен преди покупката на единственото жилище на младото семейство.

Пред Дарик Мая Манолова от левицата и Хасан Адемов от ДПС бяха категорични, че в закона не е записано такова условие и че с това указание се ограничава броят на младите семейства, които могат да ползват облекчение. Защото има много българи, които първо са си купили дом, а после са се оженили.

Мая Манолова: „Тенденциозно си позволяват да дописват закона и то в ущърб на хората. Законът дава възможност на всички млади семейства, които имат ипотечен кредит, да ползват данъчно облекчение, независимо кога е сключен гражданският брак - преди или след сключването на договора за ипотечен кредит".

Разписаната още в края на миналия парламент възможност в Закона за данъците върху доходите на физическите лица даваше право ако имате граждански брак и сте си купил единствено жилище с ипотека, да ползвате отстъпка от данъците си, при условие, че вие или партньорът ви не сте навършили 35 години към датата на теглене на кредита за дома ви. Има и допълнителни условия - като това да не притежавате идеални части от друг жилищен имот например. Сметките показват, че отстъпката, която може да се получи, се равнява на една, а в някои случаи даже на две месечни вноски по ипотеката.

Въпреки че тазгодишният срок за подаването на декларациите изтече, Мая Манолова съобщи, че вероятно ще внесе и промяна в закона, за да е ясно, че на данъчно облекчение ще имат право всички млади семейства, независимо от това дали първо са сключили брак и след това договор за ипотечен кредит или обратното. http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Дянков отговаря дали НАП е ограничила облекченията за младите семейства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди