изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:20 EET
ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЗА ГРАБЕЖИ ЩЕ ТЪРПЯТ ТРИМА ДОБРИЧЛИИ    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд призна Андрей Р. Игн. - на 27 години, за виновен за извършени 13 грабежа в периода октомври – ноември 2009 г. при условията на опасен рецидив и в съучастие с други две лица.

20-годишният Андрей Г. Ас. бе признат за виновен за 15 грабежа, осъществени в периода септември – ноември 2009 г. в съучастие с други две лица. 28-годишният Нихат Из. Ахм. бе признат за виновен за извършени от него през месец ноември 2009 г. в съучастие с другите двама подсъдими 5 грабежа, 2 от които са останали на стадия на опита. Престъпленията са извършени в различно съучастие между осъдените лица.

Добричкият окръжен съд осъди Андрей Игн. на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг затворнически режим в затвор от закрит тип. Алекси Ас. е наказан с 2 години и 5 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим, които да изтърпи при първоначален общ затворнически режим, които да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Нихат Ахм. получи наказание от 1 година и 5 месеца лишаване от свобода, които трябва да изтърпи при първоначален строг затворнически режим.. Той ще излежи и наказание от 6 месеца лишаване от свобода, постановено по условна присъда от 2007 г. на Районен съд – Добрич.

Добричкият окръжен съд бе длъжен да удовлетвори молбата на подсъдимите и допусна делото да се гледа като съкратено съдебно следствие. Те признаха вината си и всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, и заявиха съгласие те да се ползват при постановяване на присъдата. При тези условия присъдата е постановена под минималното наказание, предвидено в закона за извършените от тях престъпления.

Призованите по делото 18 свидетели заявиха днес, че не желаят да предявят граждански искове, а един от тях възнамерява да търси правата си по граждански ред.

По делото е установено, че тримата са се познавали от дълги години, а от септември миналата година започнали често да се срещат, да играят карти и да се черпят. Алекси Ас. притежавал газов пистолет, който винаги носел у себе си.

На 12.09.2009 г. около 12-12,30 ч. Алекси Ас. е вървял пред добричлийка покрай руския паметник в посока ЖК „Добротица”. Той внезапно се спрял, обърнал се към нея и я попитал, дали има огънче. Жената отговорила, че няма и искала да продължи пътя си. В момента, когато били лице срещу лице, Алекси Ас. я хванал с лявата си ръка за гърлото, а с дясната хванал ланеца, който бил на врата й, и започнал да го дърпа. Пострадалата викала за помощ, а нападателят й я ударил с юмрук в дясната част на лицето и пуснал гърлото й. В този момент се чул вик на жена от съседен блок и Алекси Ас. избягал, като взел ланец с висулка на стойност 320 лв.

На 11.10.2009 г. около 17,20 ч. на площадката на паметника „Добротица”  младеж упражнявал акробатични скокове, а негов приятел го снимал. Когато първото момче разглеждало направените снимки, към тях се приближили Андрей Игн. и Алекси Ас. Те разпитали как се правят скоковете. Едното момче отново започнало да скача, но приятелят му го хванал за ръката и му казал, че Алекси Ас. е насочил към него пистолет. Нападателите взели фотоапарата, чантичка с мобилен телефон и СИМ карта, втори мобилен със СИМ карта, чантичка, тонколона за мобилен, цигари, запалка и портфейл, като общата стойност на отнетото имущество на едното момче възлиза на 536 лв., а на другото на 66,70 лв.

Нихат Ахм. се включил в престъпната дейност в началото на ноември 2009 г. Около 21 ч. през ноемврийски ден тримата застигнали по бул. „Добруджа” в близост до Съдебната палата две момчета и ги попитали колко е часът. Тримата ги заобиколили, Алекси Ахм. насочил срещу тях пистолет и им казал да дават каквото имат. Младежите били ученици в немска паралелка на Езикова гимназия и единият попитал другия на немски език да бягат ли. Другият отговорил също на немски и двамата хукнали да бягат напред. Подсъдимите не могли да реагират. Когато стигнали до магазин „Панчатантра” момчетата се обърнали и видели, нападателите си да се отдалечават в обратна посока. Пострадалите видели патрулен автомобил на пл. „Свобода” и съобщили на полицаите за случилото се.

По подобен Андрей Игн., Алекси Ас. и Нихат Ахм. са извършени и останалите грабежи. Причинените от тях имуществени вреди възлизат на 3170,67 лв. Единствено Нихат Ахм. е възстановил 880 лв., на колкото възлиза отнетото при извършените с негово участие грабежи.  

Андрей Игн. има начално образование, не е женен, безработен е, осъждан.

Алекси Ас. има начално образование, не е женен, безработен е, не е осъждан.

Нихат Ахм. е с начално образование, не е женен, безработен е, осъждан е.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

 

21.05.2010 г.                                         Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЗА ГРАБЕЖИ ЩЕ ТЪРПЯТ ТРИМА ДОБРИЧЛИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди