изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:01 EEST
Облекчения за ипотеката, ако е след брак    
Парламент Изискването младите семейства да са сключили граждански брак, за да получат данъчни облекчения при покупка на жилище, е незаконно и ограничава кръга на ползвателите. Това заяви Мая Манолова от БСП в парламентарно питане към финансовия министър Симеон Дянков по повод ограниченията, наложени от данъчната администрация младите семейства да бъдат женени преди да сключат договор за ипотечен кредит.


Според Манолова от облекченията не могат да се възползват хора, които имат съвместно съжителство, взели са кредит за собствено жилище и в последствие са решили да узаконят връзката си, предаде БТА.

Данъчните облекчения за младите семейства при покупка на жилище с ипотечен кредит целят те да бъдат насърчени към придобиването на собствено жилище, отговори й Дянков. Приходната администрация е направила това с въвеждане на допълнително изискване в закона - младите семейства да са сключили договор за граждански брак, преди да подпишат договора за ипотечния кредит.

Другите условия, които НАП наложи, са облекченията да важат само, ако е ипотекирано жилището, за което е взет банковия кредит. За друго ипотекирано жилище облекченията не важат. Освен това поне единият от семейството трябва да е под 35 години и да нямат на тяхно име идеални части от недвижим имот.
Данъчното облекчение за млади семейства се ползва като сумата от годишната данъчна основа се намали с направените през 2009 г. лихвени плащания върху първите 100 000 лв. от ипотечния кредит.

Тези облекчения не са ориентирани към отделните лица, а към младите семейства, посочи финансовият министър. Ако се приеме, че договорът за ипотечния кредит се сключи преди гражданския брак, това означава да се предостави възможност за приспадане на правени през годините лихвени плащания преди сключването на брака, обясни Дянков.
Подобно тълкуване е разширително и недопустимо съгласно Конституцията, каза още той.  dir.bg
 


Сходни връзки

Облекчения за ипотеката, ако е след брак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди