изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:20 EEST
Корпорации наддават за нашите ученици    
ОбразованиеЧуждо гражданство пречи на талантливи тийнейджъри да се явяват на състезания, алармираха от СМГ. В школото трупат знания 15 деца на виетнамски емигранти у нас. Въпреки че са отраснали в България, живеят тук и са учили тук от първи клас, те не могат да получат гражданство и да пътуват по олимпиади с националния отбор. Именно бюрократичните проблеми пречат на един от най-добрите математици в осми клас - Нгуен Чи Зинг, да ни представя на международно ниво.

 От математическата гимназия вече са потърсили съдействие по въпроса от просветния министър Сергей Игнатов, който да помогне на децата да получат гражданство. Засега обаче отговор няма.
Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище. Това сочи тъжната равносметка в Деня на славянската писменост и култура. Нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика българчета няма да остане да учи у нас, каза за "Стандарт" една от учителките на шампионите от Столичната математическа гимназия - Петя Тодорова. Още от ученическата скамейка даровитите тийнейджъри са получили и са приели оферти да трупат знания в едни от най-престижните колежи и университети в Европа и САЩ. Четирима от абитуриентите на СМГ от тази година ще поемат към "Оксфорд", други ще заминат в "Станфорд" и "Принстън". Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България. На олимпиадите нашите ученици показват по-добри резултати от американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях, категорични са учителите. Причината е, че след дипломирането младите ни "мозъци" получават оферти за кариера в световни топкорпорации, каквито шансове в България липсват.
За да се изкове шампион, трябва не само талант, но и дисциплина. Затова за нас е особено важно да поемем децата малки - от 5-6 клас, разказват още педагозите. На "голямата сцена" обаче даровитите тийнейджъри излизат след 9 клас. От този випуск имаме много талантливи ученици - като Ивайло Хартарски, бронзов медалист от математическото състезание в ЮАР миналата година, като Иво Кортезов, който получи златен медал на малката балканиада по математика, както и Радослав Кафов, който е бронзов медалист от Всерусийската олимпиада и част от разширения състав на националния ни отбор по математика. Сред топумниците при десетокласниците пък има и дама - Райна Андреева, която освен математик е и невероятен физик и е печелила награда от европейско състезание по естествени науки, разказват учителите. Наскоро със златни медали от олимпиадата в Казахстан пък са се върнали Виктор Вълов от 11 клас, както и абитуриентът Любослав Панчев.  
Напук на успехите им обаче децата не са само машини за решаване на задачи. Спортуват, ходят на купони, категорични са от Столичната математическа гимназия. Всяка седмица освен занятията в училищно време математиците имат и по 6 допълнителни часа. Естествено, преди състезания и олимпиади подготовката става по-интензивна, разказа още Петя Тодорова. Всеки от учителите работи с деца от определен випуск - десетокласници, единадесетокласници и т.н. Няма как нещата да се случат без екипна работа, както и без самоподготовка на децата, разкриха още преподавателите на шампионите.
 Теодора Йолчева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Корпорации наддават за нашите ученици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди