изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:38 EEST
Първанов: Когато няма пари, поне трябва да имаме уважение    
Новини
В условия на криза трудно се говори патетично, но прав е ректорът на Софийския университет, не можем да говорим гневно на върха на празника. Това заяви президентът Георги Първанов, който награди с най-високи държавни отличия за 24 май - Деня на славянската писменост и култура, изтъкнати дейци на културата и науката. 


“Когато няма пари, то поне трябва да имаме уважение, трябва по достойнство да оценим приноса, ролята на всички онези, които днес градят българската култура, изкуство, наука, просвета, защото българската култура не веднъж е спасявала държавността, спасявала е нацията и съм сигурен, че сега в този труден момент за всички ни отново държавността ще бъде онази сила, онзи двигател, който ще изтегли нашето общество напред на достойни позиции в рамките на Европейския съюз”, каза държавният глава.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството беше удостоен Атанас Ванчев дьо Траси. В словото си държавният глава посочи приноса на Атанас Ванчев дьо Траси за превеждането на поезията на Христо Ботев и Никола Вапцаров на френски език.

С орден “Стара планина” – първа степен, беше удостоен Стефан Димитров. Президентът Георги Първанов заяви, че Стефан Димитров е заслужил признание и като композитор на естрадна и филмова музика, и като ръководител на български медии.

С орден “Стара планина” – първа степен, беше награден Стоимен Стоилов, а с орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен – Георги Лечев и Захари Петров. Георги Първанов заяви, че творбите на тези български художници се намират в най-известните световни галерии и че днес обществото ни отдава признание към техния талант, така както това вече е било направено в чужбина.

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на балетното изкуство беше удостоена Фео Мустакова. Георги Първанов подчерта, че Фео Мустакова е една епоха в съвременния балет в България, чиято балетна школа има над 60 годишна история.

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, беше награден професор Марин Маринов за големите му заслуги към Република България в областта на образованието и науката и по случай неговата 80-годишнина. Президентът Първанов отбеляза, че проф. Маринов е един от българските учени, който има значим принос към иновативната наука и развитието на българската икономика.

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, беше награден архитект Иван Попов. Президентът подчерта, че архитект Попов, създал благоустройствените планове на Пловдив, Сливен и други градове, е един от основателите на урбанистичната школа в България

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, беше удостоен проф. Йордан Йорданов. В словото си президентът изтъкна заслугите на проф. Йорданов като ръководител на Антропологичния институт към БАН, както и приноса му за възстановяването на образите на българските царе Самуил и Калоян.

С орден “За гражданска заслуга” - първа степен, за особено значимите й заслуги в обществения живот на Република България и изключителния й принос за развитието на международното синдикално сътрудничество посмъртно беше удостоена Гергина Такова-Минчева. Отличието прие дъщеря й проф. Минчева.

Един народ е безсмъртен само тогава, когато съхранява своите духовни и културни ценности, заяви от името на наградените Атанас Ванчев дьо Траси. Тези отличия ни задължават да пазим с трепет и безгранична обич свободата на нашата мила България, чистотата и красотата на нашия древен и свещен език, добави той. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Първанов: Когато няма пари, поне трябва да имаме уважение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди