изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:47 EET
ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ ЗА ЕРДИНЧ ХАДЖИЕВ И ПЛАМЕН ГАНЕВ    
Ред и сигурност

Варненският апелативен съд измени от „Задържане под стража” в „парична гаранция” мерките за неотклонение на бившия областен управител на Добрич д-р Едринч Хаджиев и на бившият директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” Пламен Ганев, обвинени в престъпления по служба. 25 000 лева е размерът на гаранцията, която д-р Хаджиев трябва да внесе в 15 дневен срок, а 20 000 лева е размерът, определен за неговият бивш подчинен. Двамата имат 15 дни, за да внесат паричната гаранция и едва тогава могат да напуснат следствения арест.



Въззивната апелативна инстанция  измени определения на Добричкия окръжен съд от миналата седмица, с които спрямо двамата е била потвърдена най-тежката мярка за процесуална принуда.         

         Пресслужбата на съда припомня, че 48 годишният Хаджиев и 35 годишният Ганев са привлечени като обвиняеми за 7 престъпления по служба.. Двамата се разследват за  извършването на 23 сделки с имоти – държавна собственост, с които са били причинени щети на държавата за повече от 450 000 лева.  Разследването е започнало през юли миналата година, а в началото на януари тази година е образувано досъдебното производство.  Според обвинението Хаджиев и Ганев като длъжностни лица са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си и за свои близки облага. Част от разследваните сделки са свързани продажба на имоти на ПК „Приморец” чрез тръжна процедура, проведена през май 2009, когато Ердинч Хаджиев е бил Областен управител, а Пламен Ганев е бил директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”. Продадени прилежащи площи към сгради на Земеделска кооперация „Приморец” в с. Тюленово, община Шабла, които не са били заплатени от купувачите. Нанесената на държавата вреда само за тази сделка възлиза на 116 334 лв.

         Въззивната апелативна инстанция днес сподели изводите на Добричкия окръжен съд, според които събраните в хода на досъдебното производство материали и доказателства обосновават предположението, че Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са съпричастни към престъпленията, за които се разследват. Въззивният съд обаче преценява, че в настоящия момент е отпаднала опасността ако е с по-лека мярка за процесуална принуда д-р Хаджиев, който е практикуващ лекар да се укрие от разследващите или да извърши друго престъпление. Нито той, нито Пламен Ганев са   длъжностни лица, които може да попречат за разкриването на обективната истина, или да извършат престъпление против правосъдието. Само преди 4 дни Ганев е станал баща и съдът преценява, че изменената мярка за принуда ще окаже както превантивно въздействие, така и ще му позволи да  бъде в помощ на семейството си.

        

         Днес обвинението представи и доказателства за разделянето на материалите по досъдебни производства на ОД на МВР в Добрич и по описа на Сектор БОП. Така новите обвинения, за които предстои Хаджиев и Ганев да бъдат разследвани обхващат периода април – юли 2009 година.  Според прокуратурата отново се касае за престъпления по служба, свързани с 8 сделки за продажбата на плажове 74 дка от територията на Дамбата, представляващи изключителна държавна собственост. Теренът се намира на морския бряг върху  брегозащитното съоръжение Дамбата, което е уникална крайбрежна алея, свързваща Балчик с курорта Албена. Разследват се 11 от сключените договори за продажба на посочените терени, извършена чрез фиктивни търгове, за които не са изготвяни обяви и в тях участвали поставени лица. Преди да бъдат продадени терените са били неправомерно деактувани като частна държавна собственост, твърди обвинението. Окръжната прокуратура в Добрич е внесла в Административния съд в Добрич 8 протеста във връзка с 8-те сделки, свързани с терени на Дамбата. С тях се оспорват заповедите на бившия областен управител за деактуването на имотите като частна държавна собственост и предаването им на съответните купувачи. В 6 от тези производства заповедите на д-р Хаджиев са обявени от Административния съд за нищожни, а останалите 2 от делата са обявени за решаване.

                   Определенията на Варненския апелативен съд, с които днес бяха изменени в парична гаранция мерките спрямо бившия областен управител на Добрич д-р Едринч Хаджиев и бившия директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” Пламен Ганев са окончателни.

 

 


Сходни връзки

ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ ЗА ЕРДИНЧ ХАДЖИЕВ И ПЛАМЕН ГАНЕВ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ ЗА ЕРДИНЧ ХАДЖИЕВ И ПЛАМЕН ГАНЕВ
Автор: Anonymous да 2010-05-26 @ 08:57 EEST

те са социално слаби, как може тези хора да им искат толкова пари?

ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ ЗА ЕРДИНЧ ХАДЖИЕВ И ПЛАМЕН ГАНЕВ
Автор: Anonymous да 2010-06-01 @ 15:48 EEST
Само за 7 престъпления ли са обвинени?поне 70 са и това със паричната гаранция пак е Българска простотия.Това ,ако е Съдебна Система -здраве му кажете.Те крали ,че крали  и накрая 25 000 лева гаранция???Та това са им джобните на тези Крадци дето окрадаха Държавата.Само затвор за такива ,но и народа спи дълбок зимен сън и то вече много години.....затова ще продължават да са на свобода мошенници и крадци ,а народа ще страда.Помислете малко за идните поколения Уважаеми Съграждани на град Добрич.....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди