изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:59 EEST
400 “крайно нуждаещи се” с парцели в Приморско    
НовиниОколо 400 са отстъпените права на строеж, повечето са на местни хора, каза Лиляна Димова, кмет на община Приморско по скандала с раздаването на имоти край морето в предаването "Тази сутрин" на бТВ.

В този списък са съпругата и синът на бившия кмет Димитър Димитров, каза кметицата. По думите й е публична тайна в морския град, че от 10 г. синът е в Чехия – не живее в Приморско. Декларацията не е подавана от него и няма как да се е подписал, след като не е бил в Приморско, каза Димова.

Не си мислете, че всички имена ги познаваме, все още проверяваме, каза кметът в отговор на въпрос дали има политици в списъка с 400-те “крайно нуждаещи се”.

“Крайно нуждаещ” се е да не притежават никакви имоти на територията на общината, да бъдат постоянно живеещи или най-малко 5 г. да са живели в общината или в Приморско и да са социално слаби, обясни тя. Комисия по картотека проверява това – шеф на тази 7-членна комисия е била Маргарита Серафимова, зам.-кмет, по това време.

Това е по закона за разпореждане с общинската собственост, а не е някаква “морска” екстра, обясни Димова.

Много от жителите на Приморско отговарят на тези критерии, каза кметът. Списъкът не е секретен, заяви още тя. 2003-2007 г. е бумът на раздаването на разрешенията – повечето отстъпени права на строеж са за местността Узунджа в началото на града и в регулацията на самия град Приморско. Само, ако нищо не е построено, може да се развали това, каза кметът. Ако на парцела има нещо построено, обаче, общината трябва да си го откупи.

Самата Димова каза, че е получила 200 квадрата. Парцелите са много големи – това е административно нарушение, но те са факт по общия устройствен план. Общинският съвет никога не е вземал решение за определяне на парцели за социални нужди, а кметът го е правил еднолично, каза още Димова.

В Комисията по картотека до 2007 г. има общински съветници. Техни роднини имат отстъпени права като нуждаещи се – с изявени жилищни нужди, каза Димова. Не съм юрист, аз съм икономист, нека юристите кажат дали става въпрос за престъпление или за нарушение.

Не прави проверка на място дали този човек живее или не там. Оказва се, че първо тези хора са били “крайно нуждаещи” се, т.е. - първо са подавали молби за картотекиране, в последствие са ставали жители. Тече проверка, иззеха се дневници, каза Димова.

От март 2010 г. правим проверка по квартали – дотук сме констатирали ,че за 150 парцела са с изтекъл срок за реализиране и тази земя си става собственост на общината. Ще видим къде има издадено разрешително за строеж, но не е почнало строителство.


Още 2007 г. алармирахме районна прокуратура Царево, че се отстъпват много права на строеж в нарушение на Закона за общинската собственост, заяви тя. 3 години след тези сигнали нямаме резултат. Не се страхувам – друг, който е давал отстъпени права за строеж, трябва да се притеснява, каза Димова в отговор на въпрос не се ли страхува заради проверките. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

400 “крайно нуждаещи се” с парцели в Приморско | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
400 “крайно нуждаещи се” с парцели в Приморско
Автор: Anonymous да 2010-05-26 @ 10:15 EEST
Масовката е пълна.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди