изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:52 EEST
Йордан Бакалов и Румен Петков за контрабандата на цигари    
Интервюта Йордан Бакалов, член на ПГ на Синята коалиция; Румен Петков, член на ПГ на Коалиция за България - пред БНТ, „Денят започва”


Водещ:Актуална тема, за която говорим в последните няколко седмици. Контрабандата, бих казал не само на цигари, на всякакви стоки. Днес в изданията има информация за още една операция, полицейска операция за това как дънки и блузи „Версачи” влизали у нас като домати и краставици. „Зеленчукът” идвал от Турция през пристанище Варна. Ударен е този канал от МВР, това било част от един от най-новите играчи в този престъпен бизнес, т.нар. „Новия”. Вчера Ваньо Танов беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия в Народното събрание. Темата за контрабандата присъства освен това във всевъзможни коментари. Клетва своеобразна от Ваньо Танов – „Ще победя олигарсите. Имам карт бланш от премиера – удряй всеки, няма малък, няма голям”. Румен Петков, който пък е един от гостите в нашето студио, здравейте.
Румен Петков: Добро утро.
Водещ: Свободен цитат на това, което вчера заявихте, държавата с действието или бездействието си на практика помага, закриля, съпричастна е към контрабандата.
Румен Петков: Добро утро на вас и зрителите на БНТ.
Водещ: Йордан Бакалов също е гост в студиото.
Румен Петков: Добро утро и на г-н Бакалов, разбира се. Три неща са впечатляващи от това, което се случи вчера и което гледах вечерта по новините. Има една доста сериозна разлика между това, което прозвуча в комисията, и това, което прозвуча в ефира. Но едно от обясненията, което прозвуча, подчертавам, по телевизията, за да нямаме недоразумения после кой къде какво е говорил.
Водещ: Телевизията, ще има обидени колеги.
Румен Петков: Телевизиите.
Водещ: Защото не е една.
Румен Петков: Г-н Танов заяви, че в България акцизът на цигарите е бил вдигнат, защото е по-висок в Румъния и в Гърция и по този начин ние сме станали страна, която освен транзитираща се е превърнала и в страна крайна дестинация. Т.е. ние сме вдигнали акциза на цигарите със съзнанието, че ще станем контрабандна държава в особено големи размери. Г-н Танов го каза пределно ясно и това може да се види в средствата за масова информация. Това е убийствено. Ако ние водим политиката си, ценовата, акцизната, данъчната, водени само и единствено от това, че съседните държави не бива да имат корупционен натиск и контрабанден натиск, със съзнанието, че в България тоя натиск ще се повиши, това е самоубийствено. Второто нещо, което според мен е изключително важно да се разбере от нашите зрители, е, че не се използват инструментите за борба с контрабандата, които дава нормативната уредба. 2007 г. има подписана наредба между Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи, с която наредба се дават правомощия в 15-километрова зона в дълбочина на границата да се формират съвместни екипи с участието на Агенция „Митници” и граничнополицейските служби, които да правят вторични, допълнителни проверки на всякакъв вид транспорт. Аз оставам с впечатлението, че това повече от година не се прави. А този инструмент за 15-километровата зона, той е съгласуван и с ЕК, и със специализираните звена на ЕС. Бе направена тогава тази наредба именно за да може да се прави вторичният контрол, в това число от 2007 г. и на вътрешна граница. Сега да си обясняваме Румъния, Гърция, ами ти имаш инструмент в ръцете, защо не го използваш?
Водещ: Т.е. това, което премиерът каза, че контрабандните цигари минават от Молдова през Констанца...
Румен Петков: Да, въпросът е елементарен. Колко заповеди има подписани от ръководители в Министерството на финансите за сформиране на такива екипи, колко проверки са направени и какъв е резултатът от тях и колко заповеди със същите въпроси има подписани от Министерството на вътрешните работи. И трето, трябва да кажа, че съм удовлетворен от много категорично прозвучалата позиция, че има червено участие в каквито и да са контрабандни канали, а спекулация и Агенция „Митници” няма отношение към това нещо. Мисля, че е добре това също да се знае, защото спекулациите на тази тема са грозни, популистки и целят, разбира се, уязвяването на една политическа партия, което никак не е коректно.
Водещ: Г-н Бакалов, защо е залята страната от контрабандни стоки и как се справя властта в противодействието на контрабандата? Или не е вярна такава констатация?
Йордан Бакалов: Аз искам да започна с хронология. Първо още при вдигането на акциза ние в парламента предупредихме, че това нещо ще се случи. И тук бих отишъл малко по-нататък, че след като министърът на финансите е тръгнал и е решил да вдига акцизите, съвместно с министъра на вътрешните работи всичкото това трябваше да се предвиди. Съвсем нормално е тогава, когато имаш вдигане на акциз, тогава, когато можеш да придобиеш незаконни средства, и то сериозни незаконни средства допълнително, да имат това желание да извършат тази контрабанда.
Водещ: Тогава беше повдигнат този въпрос, но отговорът беше, че митници, МВР ще противодействат и ще се справят.
Йордан Бакалов: Е, да, де, ама той резултатът се вижда, че явно там няма система за работа срещу контрабандата
Водещ: От неумение ли е, или желание да се покровителстват и да се използват тези пари?
Йордан Бакалов: Е, това вече аз не мога да го коментирам дали от умение или от неумение. Както се казва, хората виждат в края на краищата, че пазарът е залят. След като е залят, значи е пропуснат, и то много сериозен ресурс. Това първо, другото, което също е много важно. Г-н Петков е прав, действително 2007 г. има такова подписано споразумение, само че 2008 г. тогава при поредната реформа в МВР неговият предшественик, по-скоро неговият...
Водещ: Следшественик.
Йордан Бакалов: ...който го наследи тогава.
Водещ: Михаил Миков.
Йордан Бакалов: Михаил Миков, който закри отдел „Контрабанда” в НСБОП тогава. Защото видите ли, аз си спомням много добре, че формалният повод вече нямало контрабанда, имало само митнически нарушения. Така че от тази гледна точка, как да го кажа, няма как при това подписано споразумение реално за се изпълнява.
Румен Петков: Не, не, не.
Йордан Бакалов: Въпреки че, момент, вчера на неговия въпрос, да действително точно той го зададе, въпреки това г-н Танов обясни, че има 24 или 26, не съм много сигурен в цифрата такива мобилни групи в 15-километровата зона.
Водещ: Те действат ли тези мобилни групи, има ги, ама има ли случай нещо да са свършили?
Йордан Бакалов: Г-н Танов заяви, че действат тези групи. Аз бих казал обаче, че за да се пребори страната с контробандата, трябва да има действително системна работа по всичкото това и защото виждам там в момент една машина...
Водещ: Поточна линия за цигари...
Йордан Бакалов: Да, поточна линия за цигари. И ми идва в акъла, че в България в годините се закриха около 5-6 цигарени фабрики. Много интересно е къде отидоха тези специализирани машини.
Водещ: Къде отидоха според вас?
Йордан Бакалов: На тая работа би трябвало да отговори точно Министерството на вътрешните работи. За това говорим, аз просто го давам като пример за това, че тогава, когато има, предварително ти трябва да догадиш, че тогава ще има такава контрабанда и да си вземеш мерките. Тези машини друго е могат да произвеждат освен цигари.
Румен Петков: Може би все пак това е въпрос и на друго министерство, не само на вътрешните работи.
Йордан Бакалов: Естествено.
Румен Петков: Но според мен вчера прозвуча обща позиция, че големият проблем е на границата. Големият проблем не е на Женския пазар. На Женския пазар ще хванем...
Йордан Бакалов: Това е безспорно.
Румен Петков: На Женския пазар ще хванем група граждани, които носят по пет, осем, десет кутии, които продават. Какво следва оттук? Следват актове, които после в съда падат, защото стойността на цигарите, с които тези хора са задържани, е под минимална работна заплата. Т.е. първо трябва да има промени в нормативната уредба, които да имат в това число и превантивен характер до крайния дистрибутор. Второ, големият въпрос е границата. И това прозвуча от всички, подчертавам, от всички. Това какво означава? Ще дам пример с 2006 г. 2006 г. на границите на Република България са задържани над 5,2 хиляди мастербокса цигари, това са над 50 милиона къса. Това е ефективната борба, на границата. Но да задържиш и конфискуваш, а не да ги констатираш, че минават покрай границата. Защото, когато ти държиш границата, тогава не допускаш. 2006 г. също с колегите от Германия и Австрия са разбити две нелегални фабрики за производство на български цигари, едната е в Германия, другата е в Австрия. Тогава изчисленията, които бяха правени от компетентните европейски служби, щетите за бюджетите на Германия и Австрия надхвърлят стотици милиони евро. И когато говорим за ефективност, тя не е да хванеш кокошкарите. Защото като хванеш 1 кг примерно амфетамин...
Водещ: Последен случва имаше такъв...
Румен Петков: Да, ами примерно 2006 г. само при една операция са задържани 180 кг амфетамини. Само при една операция са задържани 30 кг амфетамин. Аз имам предвид съвсем конкретни неща. И нека да направим един анализ в края на годината колко са задържаните наркотици през 2006-2007, 2005, 2003, колко са задържаните сега. Колко са задържаните цигари сега, колко са задържани 2003, 2005, 2007.
Йордан Бакалов: Анализът трябва постоянно да се...
Румен Петков: Трябва да се прави системно и според мен големият въпрос, който и г-н Бакалов поставя, е за системността в работата. Защото иначе трябва да се хвърлят...
Водещ: Симеон Дянков едни други цифри дава за първото тримесечие...
Румен Петков: Вчера г-н Танов даде два пъти по...
Водещ: ...40 милиона контрабандни къса цигари срещу 1,6 за същия период на миналата година.
Румен Петков: Г-н Дянков не е човек, който може да ми разваля апетита, но как да ви кажа, има качества, които не подлежат и на лекарски контрол. Но вчера г-н Танов изнесе съвършено различни цифри. Не коментирам това. Големият въпрос пак казвам е в системността. Защото аз останах с впечатлението, че някои служби хвърлят огромни усилия да кръщават известни действия. В България винаги е имало борба с проституцията, винаги е имало борба с наркотрафика.
Водещ: Добре, кой, кой да спира, казвате проблемът е на границата, кой да действа там, МВР ли, митниците ли...
Йордан Бакалов: Ами добре, аз мога да ви ги изредя в една верига. Големият проблем, който вчера прозвуча и който го прочетох, образно казано, между редовете, е, че няма стиковка между Агенция Митници и Министерство на вътрешните работи....
Водещ: То не само стиковка, ами то май конфликт има.
Йордан Бакалов: Това е нещо, което ...Е, сега дали има конфликт или не, там премиерът да си носи, както се казва кръста. Но така или иначе всичкото това, няма как Агенция „Митници” плюс МВР, плюс прокуратура, плюс, и то МВР, ако трябва да конкретизираме, гранична полиция. Ако трябва да има система от работа, аз бих отишъл и малко по-нататък. Партньорските служби, които са на нашите комшии. Ако трябва да отида даже още по-нататък, даже и самите наши външни служби, които работят в тази посока. Тази система обаче трябва да се изгради от изпълнителната власт, тя не може да се изгради от Народното събрание, това е нещо, което трябва те да изградят. Другото, което като Народно събрание трябва да се дискутира, да се започне изграждането на митническа полиция. Има я в цял свят или поне в 57 държави, които са в ЕС и извън ЕС. Така че тази митническа полиция тя де факто и де юре ще си изкарва парите и ще си върши тази работа. Така че тука не напразно за трети път вече казвам за системата от работа – изпълнителна власт, законодателна власт, съдебна власт. И тогава вече ние действително може да се преборим, естествено, който ви каже, че ще реши на 100 % проблема с контрабандата, ще ви излъже, но ще я минимализираме, (...), която няма да нанася удари срещу фиска. Така че оттук нататък това е работата...
Румен Петков: Ако тръгваме в този ред на мисли да изградим сега митническа полиция, утре ще изградим данъчна полиция, според мен това постоянно роене...
Йордан Бакалов: Почваме дискусията.
Румен Петков: Да, искам да подчертая, че този въпрос е дискусионен. Той се нуждае от много сериозен експертен анализ какъв е потенциалът, какъв е ресурсът, защото аз останах с впечатлението, че в Агенция „Митници” има над 100 незаети места.
Йордан Бакалов: Така е.
Румен Петков: Да. И въпросът е защо са незаети. Значи някой иска митниците да нямат капацитет. Това очевидно не е Станишев. Защото всичко ще го обясняваме още 30 години със Сергей Станишев.
Йордан Бакалов: Е то е останало от Станишев все пак.
Румен Петков: Абе сега не е останало от Станишев, защото съкращенията ги правиха с вашата тиха подкрепа, г-н Бакалов.
Йордан Бакалов: Аз тука имам друга тема, само да не пречим на зрителите, само и това да кажа, че каквито и да ги сменим, те са си ваши, г-н Петков. Хайде продължете сега.
Румен Петков: Така, 1300 години за всичко е отговорен все Станишев, но въпросът е, как да го кажа, не може да си 10 месеца на власт и да имаш 100 свободни бройки в Агенция „Митници” и да се тюхкаш, че върви контрабандата. Значи, ти нямаш политическа воля първо да създадеш административния капацитет.
Йордан Бакалов: Отдел „Контрабанда” защо го закрихте, бе, г-н Петков. Не вие, не вие...
Румен Петков: Аз си спомням още 1953 г. имаше така проблеми с отдел „Контрабанда”...
Йордан Бакалов: Ами аз от 1944 г. си спомням, ама какво да направим.
Румен Петков: Знаех си, че ще стигнем и до 1994 г. Въпросът е, пак казвам, на политическа воля. Първо, имаш свободни бройки, не си обявил конкурс, защо? Значи ти искаш митниците да не изпълняват съдържанието, с което са наситени от закона. Второ, имаш нормативна уредба, която можеш да използваш за контрол в тоя 15-километров санитарен кордон. Не го използваш, защо. Защото искаш после да имаш обяснението с Гърция, Румъния, Кипър, Бусманци, Чепърчене и т.н. Това е политическият въпрос и докато ние не разберем, че трябва да имаме политическа воля, че трябва да има методологичност в работата, че трябва да сме последователни, както и г-н Бакалов каза, ще се тюхкаме за въпроса с контрабандата и ще ловим по четири-пет ромки дневно с операции „Ромките”, „Цигарите”, „Дънхил” и т.н.
Водещ: Тези канали могат ли да съществуват без покровителство, без политически чадър, без на най-висше ниво...
Румен Петков: Ама аз ви казвам, политическите, защо аз казвам, че без държавата няма как да стане в този случай. Ами защото, първо, държиш 120 свободни бройки в митниците. При положение, че виждаш как стои въпросът с контрабандата. Значи ти не искаш да назначиш хората при тази безработица в България все ще се намерят 120 човека.
Водещ: Добре, тогава интересът какъв е, ако не искаш да се справиш с проблема, интересът какъв е? Да овладееш каналите ли?
Румен Петков: Тука се налага от само себе си изводът, че битката между МВР и Министерството на финансите е не как преборим контрабандата, а кой да държи контрабандата. Нека да ме опровергаят, да назначат 120 човека и да почнат да ползват инструментите.
Водещ: Според вас борбата е между Ваньо Танов и Цветан Цветанов кой да овладее или между ведомствата...
Румен Петков: Не, не, не ме ангажирайте поименно, не ме ангажирайте поименно. Това са двете ведомства, в които са ключовите фактори, които трябва да дадат решението на въпроса кой е виновен за това, че имаме 120 свободни двойки в Агенция „Митници”.
Водещ: Т.е. борбата е между ведомствата кой да овладее каналите.
Румен Петков: Кой носи отговорност за това, че имаме 120 незаети бройки в Агенция „Митници”? Кога се ще обявим конкурса, това е с месеци необявен конкурс.
Водещ: Да, аз за този въпрос, който задавате, се опитвам да го обясня...
Румен Петков: Второ, кой носи отговорност за това, че не се ползват досега предвидените инструменти.
Водещ: Г-н Бакалов, как ви се струва това борбата всъщност е между двете ведомства кой да овладее каналите?
Йордан Бакалов: Ами аз мисля, че самото начало започнах с това, че вчера останах с такова впечатление, че има напрежение между двете ведомства. Така че...
Водещ: Ама то от какво е?
Йордан Бакалов: Е, това от какво е...
Водещ: За това, че не могат да се справят с проблема и премиерът им е навил гайките до скъсване, или от това, че ...
Йордан Бакалов: Аз бих отговорил с една мъдрост. Когато в едно семейство свършат парите, свършва и любовта. Така че от тази гледна точка кой е отговорен, тогава, когато свършат парите, а тези пари явно отиват в контрабандисти и хора от организираната престъпност, които отново се връщат след това в икономиката. Естествено, че и пари във фиска не постъпват, виждате и бюджетния дефицит, тогава и започва да свършва и любовта. Но истината е, че това ведомство и при самия премиер, който обяви, че това е най-антикризисната мярка, може би тя е една от антикризисните мерки, но най-голямата антикризисна мярка са икономическите мерки, не тези, които бягат след събитията. Защото това всичкото е бягане след събитията. За да нямаше бягане след събитията, още с вдигането на акциза, както се казва, и МВР, и митници, и службите трябваше да бъдат на бойна нога, за да предотвратят това влизане на контейнерите.
Румен Петков: Г-н Бакалов, не съм съгласен. Първо не трябваше да се вдига акцизът.
Йордан Бакалов: Това е друг въпрос.
Румен Петков: Това вдигане на акциза в особено големи размери и ние предупредихме много категорично това, беше груба грешка.
Йордан Бакалов: Това не го коментирам, защото вече е гласувано. Ние бяхме противници и гласувахме против.
Водещ: В тази ситуация вече какво остава?
Румен Петков: В тази ситуация решението е да се върне акцизът. Така, както бяхме поели ние ангажимента, така, както го бяхме договорили с ЕС.
Водещ: Да се върне акцизът.
Румен Петков: Говоря „ние” като държава.
Водещ: Как гледате Синята коалиция да се върне акциза?
Йордан Бакалов: Ами ние не сме го коментирали, въпреки че при гледането на бюджета де факто от юли ние бяхме против вдигането на акциза и действително направихме още тогава предупреждението, че точно това ще се случи.
Водещ: Две думи за олигарсите. Ваньо Танов намеси в искрите, които прехвърчаха между него и Цветан Цветанов из сутрешните блокове.
Румен Петков: Засега само г-н Цветанов е поставил въпроса за освобождаването на г-н Ваньо Танов, иначе не знам кой олигарх друг иска да го смени.
Водещ: Той не го постави толкова пряко, той каза, че е дал доклад премиера...
Йордан Бакалов: Не, вижте, то така или иначе ще има и следващо изслушване, ако решат управляващите, естествено, на Цветан Цветанов за доклада, който е дал на премиера за контрабандните канали, така че...
Румен Петков: Аз останах с впечатлението, че г-н Танов не е в течение на този доклад.
Йордан Бакалов: Не, впечатлението е явно не е запознат изобщо с този доклад, което също е доста парадоксално. Да има доклад за контрабандните канали. И аз също останах с впечатление, че изобщо докладът не е стигнал до него.
Водещ: Добре. Вървим към финал. Кой да поеме отговорността за това, което се случва по отношение на контрабандата и противодействието на нея? Шефът на митниците, шефът на МВР, шефът на правителството? Кой?
Румен Петков: Вижте, отговорността е на държавата.
Водещ: Т.е.?
Румен Петков: Ами сега не искайте от мене с имена и фамилии да говоря. Аз казвам, че има 120 незаети бройки в Агенция „Митници”. Кой отговоря за Агенция „Митници”? Значи не е Маринов, не е Бакалов, не е и Петков, въпреки че аз съм виновен за всичко в последните петнайсетина години.
Водещ: Има шеф на агенцията, има и вицепремиер.
Румен Петков: Но има шеф на агенцията, има и вицепремиер, който да наблюдава. Кой отговоря за границите? Значи, не е Женският пазар.
Йордан Бакалов: Те двамата трябва да поемат отговорността, това казвате вие.
Румен Петков: Вие сте изключително досетлив.
Водещ: Благодаря ви за оценката, аз просто го артикулирам това, което вие не правите. Мисля, че и зрителите се досетиха. Г-н Бакалов, вашето заключение, кой?
Йордан Бакалов: Ами естествено, че държавата в лицето на Министерски съвет, няма кой друг. Така че тук става дума за политика, за нищо друго. Вдигаш акциза, очакваш определени приходи, но не ги получаваш. Какво следва от това?
Румен Петков: Само искам да кажа, че сега ще пипнем 2 млрд. от резерва. Един млрд. няма да влязат от цигарите.
Йордан Бакалов: Не само от това, прави впечатление и други неща ...
Румен Петков: Комплексен е въпросът действително, но преобладаващият проблем ще дойде от цигарите. Така че ние трупахме, те ще харчат.
Йордан Бакалов: Както се казва, този, който е натоварен с отговорността, той трябва да си я носи.
Водещ: Тук постигнахме конструктивизъм и консенсус между двете политически сили.
Румен Петков: Това са фактите, тук не говорим за...
Йордан Бакалов: Това са закони, това е Конституция. Така че ние двамата с г-н Петков нищо не можем да измислим допълнително. Все пак Конституцията е върховен закон.
Водещ: Благодаря ви.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Йордан Бакалов и Румен Петков за контрабандата на цигари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди