изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:59 EEST
Министър Цветан Цветанов: Трима са задържани при операция „Мутрите” в Кърджали    
Ред и сигурностСофия. „Трима души са задържани при специализирана полицейска операция „Мутрите” в Кърджали”. Това съобщи за Агенция “Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. „По време на специализираната операция са задържани трима души, известни като Групата на Злати. В продължение на години, групата, известна като „силоваци”, се е занимавала с рекет, изнудване и насилствено събиране на задължения” – поясни министър Цветанов.


Агенция “Фокус” припомня:
Шестима души бяха задържани при операция "Мутрите" в Ямбол на 19 май. Лидерът на групата Йордан Алексиев-Даката първоначално успя да избяга и ден по-късно бе заловен. Задържаните са известни като групата на Даките, която от месеци тормози населението в ромския квартал и к-с "Бенковски", посочи комисар Стоян Драгнев, директор на ОД МВР Ямбол. Задържаните са се занимавали с лихварство, рекетиране, изнудване и неправомерно прехвърляне на партиди на осигурено лица от един пенсионен фонд в друг. При обиските са иззети компютърни конфигурации, около 5600 лева, записни заповеди, тетрадки с имена и ЕГН –та, списъци на избирателни секции. Образувани са две досъдебни производства за лихварска дейност и за неправомерното прехвърляне на партидите.
„Екипите на полицията в Ямбол продължават работата си по реализацията на операция „Мутрите”. Провеждат се разпити и продължават обиските на адреси, свързани със задържаните лица. Открити са записи на заповеди, които документират силовите похвати на групата. Намерени са избирателни списъци на секции, в които е извършвано купуването на гласове.” – съобщи министър Цветан Цветанов.
След разпит е освободен кметът на село Окоп от община Тунджа – Георги Георгиев. В неговото кметство са се извършвали заверките на пренасочените партиди от пенсионното осигуряване. Дейност, в която групата е била специализирана през последните месеци.
От пресцентъра на МВР съобщиха, че компютърни конфигурации и тетрадки със списъци на лица са иззети при специализираната операция в Ямбол. На територията на област Ямбол е проведена специализирана полицейска операция с цел респектиране на и противодействие на организираната престъпна дейност в региона. В хода на операцията са задържани лица от криминалния контингент, известни в града с прилагането на силови подходи, изнудване, рекет, лихварска дейност и финансово или силово влияние върху гласоподаватели при провежданите избори. Напоследък задържаните са се профилирали в прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване, като са изготвяли документи с невярно съдържание, които са заверявани без присъствие на титуляра. До момента са задържани шест лица - Г.Г на 42 години, Н.Х. на 32 години, Д.В. на 27 години, Г.Й. на 33 години, Т.Д. на 38 години и Р.Д. на 27 години, всички от град Ямбол. При извършените до момента обиски на домове и офиси ползвани от задържаните са иззети компютърни конфигурации, тетрадки със списъци на лица, записни заповеди и други веществени доказателства.
В нощта на операцията Цветан Цветанов каза, че са задържани „силоваците” от групата на Йордан Даката, известни в града с прилагането на силови подходи, изнудване, рекет, купуване на гласове. „Прави впечатление, че напоследък, задържаните са се профилирали в прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване, като заверките са правени в кметството на село Окоп, община Тунджа”- заяви министър Цветанов.
„Задържани бяха кметът на село Окоп - Георги Георгиев, Николай Солингена, Георги Мъката, Георги с прякор Фильо, Георги – Шако, Росен Черния и Димитър Пичко.” – уточни министър Цветанов.
При обиските и претърсванията са намерени списъци на избирателни секции.
Задържаните при полицейската операция „Мутрите” са емблематични за град Ямбол, каза за „Фокус” кметът на Ямбол Георги Славов. По думите му при операцията са задържани няколко души, за които са открити достатъчно уличаващи доказателства за различна престъпна дейност. Славов каза, че разполага с още информация, но няма да я разгласи, за да не навреди на разследването.
Кметът поздрави началника на Областна дирекция на МВР - Ямбол комисар Драгнев за решимостта.
„Подкрепям всякакви такива действия. Дай боже тази решимост да не е само за момента, а да продължи, защото съм убеден, че това е само първа крачка. Има много други хора, за които се знаят много неща. Тези имена, които научих, че са задържани, са достатъчно емблематични за града, а и не само за града”, каза Славов.
Впоследствие съдът освободи част от задържаните с различни по-леки мерки за неотклонение.
 


Сходни връзки

Министър Цветан Цветанов: Трима са задържани при операция „Мутрите” в Кърджали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.43 секунди